Понеделник, 29 Ноември 2021
НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КНИГАТА – НДК ПРАВИ СПИСЪК С ЛЮБИМАТА НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА НА УЧЕНИЦИТЕ

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КНИГАТА – НДК ПРАВИ СПИСЪК С ЛЮБИМАТА НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА НА УЧЕНИЦИТЕ

Предложете ни заглавия и автори, които децата ви четат за удоволствие на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Задължителната литература в училище е тема на четвъртата дискусия от поредицата на Национален център за книгата – НДК, посветена на Годината на детската книга. Дебатът ще се проведе на 22 април (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Като контрапункт на задължителната литература в училище Национален център за книгата – НДК ще изготви препоръчителен списък със съвременна детско-юношеска литература, който да насърчава не само задължението, но и любовта към четенето. За целта Центърът събира предложения на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а крайният срок е 20 април. Изпратете ни заглавията и авторите на книгите, които вие като деца с удоволствите сте чели, както и книгите, които вашите деца днес разгръщат в захлас.

Иницитивата съпътства дискусията, която ще се фокусира върху следните въпроси: Има ли място за съвременната литература от началото на ХХI век, в образованието? Как да не задушим интереса към четенето с литературния канон, който задължава учениците не само да прочетат, но и да зазубрят онова, което трябва да харесат в класиците, за да получат добра оценка на изпитите по литература? По-опасен ли е таблетът от превръщането на четенето в задължение? Да оставим ли пазарът да бъде единствен коректив на неактуализираните учебни програми?

Участници в дискусията ще бъдат Ангел Игов – писател и преводач; Александър Секулов – писател и поет; Александър Шпатов – писател; доц. д-р Дарин Тенев – преподавател по Теория на литературата, преводач и японист; Александър Кръстев – „Аз чета”; Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК.

Повече за НЦК може да откриете тук: https://goo.gl/pF6GrH

Следете нашия профил във Facebook: https://goo.gl/tA5LD3

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)