Понеделник, 17 Май 2021
Погледнете през „Окото на рибата” в галерия „Сезони”

Погледнете през „Окото на рибата” в галерия „Сезони”

Новата самостоятелна изложба на Анатолий Станкулов ще продължи от 22 ноември до 5 декември

 

Той е карикатурист, но сега ще го видим в другото му артистично амплоа. От утре до 5 декември Анатолий Станкулов ще сподели живописните си фантазии в столичната галерия „Сезони”. Това е колекция от 12 широкоформатни творби с вградени в тях ръчно излети стъклени форми, събрани от витраж на съборен християнски храм в околностите на София, и 12 триптиха в малък формат, обединени под мотото „Бряг”.

„Освен изключителен живописец, Станкулов е и много известен карикатурист и като такъв има дълбока връзка със словото – коментира галеристката Маргарита Видралска. – То винаги съпровожда образа и с това заглавие творбата постига неподозирана мащабност. Всички негови картини имат имена, тоест в тях безмълвно съжителстват слово и образ. Авторът им е един. Който ги е нарисувал и който ги е написал. Йовановото евангелие започва така: „В началото бе словото“. Да, но не е ли всъщност образът? Спомнете си оня пещерен бизон, датиран още преди първото писмено слово. И така, от бизона до Барбизона, през черния квадрат, та до ден днешен образът властва редом със словото. Библиотеките и музеите са неразривно свързани, често са под един покрив. Нищо, че в още в първия семестър на университетa четем „Лаокоон, или границата между живописта и поезията”. Квадратите, които подрежда Анатолий Станкулов, са живопис и поезия. Границата се размива някъде там… в морето.”

Станкулов започва работа по колекцията „Окото на рибата” още през 2007 г. в Париж, където работи за веригата галерии „Caree D'Аrtistes”. Части от нея са показвани в Българския културен институт във френската столица, в Българската дипломатическа мисия в Бон, в галерия „Мисията” на Културния институт към Министерството на външните работи на Република България и в Мраморното фоайе на зала „България” в София.

Сега ценителите ще открият по-различна колекция и универсален поглед към света на карикатуриста Анатолий Станкулов. „Една от тайните, до които се е добрал и иска да ни внуши, е, че рибата никога нищо не казва – споделя преживяното пред творбите му писателят Минчо Тунев. – Рибата мълчи и възприема всяка дума, както и картината. А да сте виждали затворено рибешко око? То винаги е отворено! Дори и след смъртта! Както и картината!”

Откриването на новата самостостоятелна жиописна експозиция на Анатолий Станкулов е на 22 ноември от 18 часа в арт салона на ул. „Кракра” 2А в София.

 

Снимки: галерия “Сезони”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)