Понеделник, 17 Май 2021
Шифърът на Галя Чунтова

Шифърът на Галя Чунтова

Новата изложба, която художничката открива днес в галерия „Теа Алба”, е вдъхновена от метаморфозите на 12-те месеца в годината

 

Все още не се е родил писателят, който ще направи бестселър от скритите послания в творбите на художничката Галя Чунтова. Но новата й самостоятелна изложба в столичната галерия „Теа Алба” пак ни подсеща колко благодатна тема за роман са картините й, изпълнени със символи за разгадаване, намигвания към Самюъл Бекет и реверанси към Рене Магрит.

„Март. Равновесие”

Под наслова „12 месеца” Галя Чунтова слага сюрреалистичната точка на 2016-а и оставя любителите на живописта да се наслаждават, разшифровайки значението на езеро в тромпет, морска шир в разрязана тиква, котка върху облаци или женска глава в небето. Това е разказ за годината в образи, родени от преживяното, сънуваното и измисляното.

„Септември. В рамка”

Нищо не е самоцелно и нищо не е песимистично в тези картини: дори януарската чаша на очакванията в „Предвещавайки новия ден” е наполовина пълна, а някои от октомврийските детайли на „Голямото чакане”, вдъхновено от  Годо на Бекет, нарочно са в синьо – цвета на надеждата.

Февруари е в „Нюанси на бялото и сивото”, март отминава в „Равновесие”, а април заповядва: „Започни да мечтаеш”, само не изпускай лодката на лятното безгрижие…

„Февруари. Нюанси в бялото и сивото”

„Април. Започни да мечтаеш”

Всъщност хартиената лодка присъства като детайл и в други картини от същата авторка – тя е нещо като нейна запазена марка. Галя Чунтова обяснява присъствието й така: „С тази лодка ви казвам – погледнете по-леко на живота, дръжте се над водата! Тежките мисли са като камъни, които ви теглят към дъното. Хартиените лодки могат да се намокрят за секунди, но докато са отгоре, се носят толкова красиво...”

„Септември. Закъсняло писмо”

„Август. Летен магазин”

Всеки може да се убеди в това от 16 ноември до закриването на изложбата на 6 декември в арт салона на ул. „Янтра” 25 в столицата. Откриването е тази вечер от 18,30 часа.

 

На заглавната снимка: Галя Чунтова, „Голямото чакане” – усещане за октомври. Снимки - галерия "Теа Алба"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)