Четвъртък, 24 Юни 2021
Родова памет и наследство – изложба в СГХГ

Родова памет и наследство – изложба в СГХГ

Четири поколения художници представят свои творби до 27 ноември

 

Изложбата „Родова памет и наследство“ представя до 27 ноември в Софийската градска художествена галерия четири поколения автори от един от най-големите български художнически родове – Йончеви. Експозицията е опит да се обозре творчеството на рода, който продължава да е жив, а членовете му да се изявяват в полето на живописта, графиката, скулптурата, илюстрацията, графичния дизайн, анимацията, оформлението на книгата, шрифта, сценографията, костюмографията, киното.

Илюстрация към "Славейче" на Васил Йончев

През 1892 г. в Пловдив се ражда основоположникът на рода Димитър Василев Йончев. Името му се свързва с полагането на основите на сценографията и костюмографията в града. Десетките проекти, разработени от него за Пловдивския театър, част от които са съхранени и до днес, утвърждават Димитър Йончев като едно от най-значимите имена в театралния живот под тепетата през 20-те и 30-те години на ХХ в. Харизматичен, талантлив и бохем по дух, той е баща на пет деца, на които предава страстта към изкуството. Сред наследниците му е и създателят на българската шрифтова школа Васил Йончев, а тази година бележи един век от рождението му. Пътищата на Йончеви се пресичат с представители на други художнически фамилии: Еневи, Джидрови, Гогови, Димитрови, Венд и Мюлерови.

Сбирката в СГХГ представя живопис, графика, сценографски скици, проекти за костюми, оформление на книги, анимация, фотография. Това е пръв по рода си проект, в който среща си дават четири поколения творци – общо 25 автори, оставили следа в историята на българското изкуство. Публиката има възможността да се взре в проекти на Димитър Йончев, в оригиналните илюстрации за детски книги на Васил Йончев, в живописни платна на Здравко, Димитър и Илия Йончеви, подготвени специално за експозицията, в произведения на големия майстор на сценографията за кино Константин Джидров. И още: в графични разработки на семейство Мюлерови и снимки на Георг Венд, пред чийто обектив застава и самият Карл Лагерфелд – световноизвестен стилист и също прочут фотограф.

 

На заглавната снимка – Димитър Йончев (в дъното)

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)