Петък, 25 Юни 2021
Анри Матис, необузданият гений на френския фовизъм (ВИДЕО)

Анри Матис, необузданият гений на френския фовизъм (ВИДЕО)

Един от най-влиятелните художници на XX век напуска света на живите преди 62 години

 

Забележителните творби на Анри Матис го нареждат сред най-влиятелните художници на 20-ти век. Френският художник и скулптор се ражда на на 31 декември през 1869 година. Заедно с Пабло Пикасо повлияват теченията в изобразителното изкуство за десетилетия напред.

Огромното му творчество обхваща живопис, рисунка, скулптура, графика (разнообразни офорти, литографии и акватинти), хартиени изрезки и илюстрации. Картините му включват пейзаж, натюрморт, портрети, битови и студийни интериори и по-специално се фокусира върху женската фигура.

Резултат с изображение за Henri Matisse

Творбите на Матис са известни с ярките си цветове и оригинален рисунък, използвани умело от виртуозния художник. Заедно а Андре Дерен, Матис е запленен от фовизма и претворява видяното с експресивни цветове. Фовизмът предшества появата на кубизма и въвежда много от техниките, които се използват в последствие.

Резултат с изображение за Henri Matisse

Ярките цветове, нанесени в произволна форма, са основната характеристика на фовизма, който е възприеман като отделен стил в изкуството от критиците и широката общественост, въпреки краткото време, за което съществува. Преди появата на кубизма, фовизмът се разглежда като най-популярно движение с изобразително изкуство преди Първата световна война.

 

Заглавна снимка - Reddit

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)

  • „Работата лекува всичко”

    На 3 ноември 1954 г. си тръгва от тленния свят Анри Матис, един от най-великите художници на миналия век и на бъдещето