Петък, 25 Юни 2021
Любен Зидаров показва „Старецът и трите морета” в галерия „Нюанс”

Любен Зидаров показва „Старецът и трите морета” в галерия „Нюанс”

Най-новата експозиция с акварели на именития художник се открива утре в столичния арт салон

 

Артистичните души обичат вдъхновението на морето. Изгреви и залези, романтика сред вълните или бури в необятната шир… от тях са се родили стихове и музика, филми и романи. Но най-често като че ли морето е вдъхновение за художниците. Един от тях е Любен Зидаров, който неуморно и с любов рисува морето и света около него в неизброими нюанси. Част от образите, пренесени от него в серия акварели, от утре ще създават усещане за лято в столичната галерия „Нюанс”.

Любен Зидаров, "Старецът и трите морета V"

Изложбата е озаглавена „Старецът и трите морета” и ще може да се разгледа от 3 до 19 ноември. Връзката с книгата на Ърнест Хемингуей е очевидна не само в заглавието. За нея, с присъщото си чувство за хумор, говори и самият Любен Зидаров:

„Спомням си, че преди години една от моите самостоятелни изложби имаше същото наименование. То и тогава си бях старец, така че заглавието си беше точно на мястото, но морето беше едно, нашето Черно море. Тъй както при Спенсър Трейси в едноименния филм.

Независимо че съм роден и израснал на сушата, морето има магнетично въздействие върху мен още от детските ми години, когато го зърнах за първи път. То влезе в моя живот като фосфоресциращ мираж. Морските скали, рибарските лодки и хижи, пенестите вълни са мои любими теми и в акварела, и в маслената живопис.

Но само едно море на стареца му се видя малко, та в галерия „Нюанс” се насадиха три. Всяко със свой колорит и свой живот. Те дадоха различен цвят на творческата нагласа и емоционален респект. Позволих си една разходка из Северното, Западното и Източното и всичко около тях. Синята безкрайност на морето , безбройните му лица, неспирното движение и игра на вълните с всички цветове на дъгата бяха за мен магия.

Морето е живот.

Но хуморът винаги е бил терен на моите изложби, а с морето шега не бива. Затова я стоварих върху самия старец. И на плаката, пък и в самата изложба е заел почетно място старият моряк, нагизден по морски, но и с четка в ръка.”

Любен Зидаров, "Старецът и трите морета I"

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 г. във Велико Търново. Завършва живопис през 1947 г. в Националната художествена академия в София в класа на проф. Илия Петров. През следващите три десетилетия твори предимно в областта на илюстрацията и оформлението на книгата. Илюстратор е на детските списания „Септемврийче” (1948 – 1953), „Пламъче” (1953 – 1958) и „Славейче” (1958 – 1967). От 1967-а до 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж”. През петдесетте години започва да илюстрира детски книги и създава илюстрациите за повече от 300 бисери световната литература, сред които „Приказки на Шехеразада”, „Български народни приказки”, „Островът на съкровищата” на Стивънсън, „Подир сенките на облаците” на Пейо Яворов, „Морското вълче” на Майн Рид, „Том Сойер” на Марк Твен, „Приказки” на Андерсен, „Приказки от цял свят” на Николай Райнов и други. След 1980 г. работи предимно в областта на живописта. Участва в националните изложби на илюстрацията и изкуството на българската книга и в представителни изложби в чужбина. Има множество самостоятелни изложби в България и по света.

Любен Зидаров е и сред създателите на традицията в областта на българските комикси. През 2013 г. е удостоен с голямата награда на Първото националното изложение на историята на българския комикс.  Носител е и на златни и сребърни медали на Международния панаири на книгата в Лайпциг, Москва и Болоня, Атина и др. Преди две седмици бе номинират и за най-престижното отличие за детска литература в света - мемориалната награда „Астрид Линдгрен”, чиито нови лауреати ще бъдат обявени през април 2017 г. в Стокхолм.

 

На заглавната снимка – Любен Зидаров, „Старецът и морето II”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)