Петък, 25 Юни 2021
Изложба „Плакати за български пиеси“ се открива в НДК

Изложба „Плакати за български пиеси“ се открива в НДК

Експозицията е част от 8-мото Международното триенале на сценичния плакат – София

 

На 2 ноември от 17:00 часа на преконференция в Литературен клуб „Перото” ще се състои представяне на изложбата „Плакати на български пиеси”, която ще бъде разположена на Полуетаж – изток. Експозицията е част от програмата на 8-мото Международно триенале на сценичния плакат, което ще проведе от 7 до 21 ноември.

За пръв път ще бъдат представени и всички албумни издания на триеналето, създанени през 21-годишното му съществуване. Сред тях е и най-новият каталог.

По традиция уводният текст към всяко издание е дело на известен български драматург. Тази година това е Яна Борисова, в чийто текст четем: „Плакатите ни гледат. Не ние тях, а те нас! Те са криптирани послания, безмълвни покани, телеграми, предчувствия, вперени погледи. Не ни разказват всичко, но ни изкушават, понякога флиртуват или пък ни заповядват. Те са кратки съобщения, повеи, насочващи табели или са визи за място, където ни се дава шанс да изпитаме нещо.”

Веднага след представянето, в 18:00 часа, ще се открие и изложбата „Плакати на български пиеси”. В нея ще бъдат показани знакови плакати за български драматургични произведения и текстове, написани за триеналето от Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Стефан Цанев, Христо Бойчев, Георги Господинов, Елин Рахнев и Яна Борисова.

Акцент в програмата на триеналето е церемонията на 7 ноември („Шипка“ 6), когато ще бъдат обявени наградите и открита международната колекция. Повече подробности на triennial.orbitel.bg

Триеналето е частна културна организация, създадена през 1994 от Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов и Албена Спасова, част от календара на културните събития на СО за 2016 г.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)