Четвъртък, 24 Юни 2021
Галерия „Сезони” показва творби, вдъхновени от Мраморния град край Илинденци

Галерия „Сезони” показва творби, вдъхновени от Мраморния град край Илинденци

Рисунки, снимки и филм ще могат да се видят от утре до 16 ноември в София

 

Авторският проект на скулптора Иван Русев - „Мраморният град на изкуствата”, ще бъде представен от различни гледни точки в столичната галерия „Сезони”. От 1 до 16 ноември там ще могат да се видят фрагменти от събития, случвали се през годината в Арт център „Илинденци”, където се събират автори и творят, вдъхновявайки се от природата на Югозапада.

В салона на ул. „Кракра” 2А ще бъдат представени няколко колекции. „От кариерите до скулптурния парк” е на художниците Дарина Златарева и Иво Бистрички, „Рисунки от работилницата на Иван” е дело на Николай Кехайов-Коле, който е сред откритията на арт центъра. Ще видим още снимки и анимиран филм за един от най-новите етапи на проекта „Мраморният град на изкуствата”.

Художниците, вдъхновени от разрастващия се през годините скулптурен парк край село Илинденци, община Струмяни, създават рисунки, фотографии, скулптури, живопис, музикални форми и прочее проявления на изкуството. Повлияни от собствената си визуална култура, те пресъздават спомените си от необикновените силуети, форми и текстури на мраморните кариери край селото. Така за две седмици те ще „оживеят” и пред погледа на зрителя в столичното галерийно простнаство.

Една от фотографиите на Дарина Златарева, направени в Мраморния град

Дарина Златарева ще покаже „каменни отражения” през окото на фотообектива. При нея кариерите изглеждат като сюрреалистичен пейзаж, сътворен от съвременнен майстор. Живописните й платна извеждат вълшебните форми и ги пресъздават в магически пейзажи.

Планината и мраморът са вдъхновение и за Иво Бистрички. „Заставайки до Планината – казва той, - аз намирам моя ръст. Моята големина, дълбочината на моя дъх и височината на погледа ми; твърдостта, с която стъпвам, и крилете, с които летя; разликата в това да гледам отдолу нагоре и отгоре надолу; намирането на Аза в глобалното. В съпоставянето на физическото и интелектуалното с големината на Природата откривам мащаба си.”

Самобитният художник Николай Кехайов-Коле пък ще покаже различен мащаб и поглед от „работилницата”. Заредени с друго усещане за света, неговите рисунки чудесно допълват експозицията.

Интересен момент е филмът на скулптора Иван Русев „Мраморният град на изкуствата”, за чиято анимационна разработка и звук се е погрижил Любомир Савков. Идеята за него възниква още в началото на 90-те години на миналия век. Оттогава са и първите скици, който през годините се осмислят и развиват. Постепенно се изгражда силуетът на предполагаемо древно селище, интерпретиран като уникална скулптурна форма.

Именно градежите на този обект край Илинденци провокират Иван Русев да превърне уникалните открити пространства в среда за различни изкуства, изпълнения, представяния по време на ежегодните творчески акции. Ехото от тях до 16 ноември ще витае в галерия „Сезони”.

 

На заглавната снимка – поглед към Мраморния град

AFISH.BG