Петък, 25 Юни 2021
Музеят “Прадо” за пръв път представя самостоятелна изложба на жена художник

Музеят “Прадо” за пръв път представя самостоятелна изложба на жена художник

Експозицията на фламандката Клара Пeтeрс ще може да се разгледа в Мадрид до 19 февруари 2017

 

За пръв път в своята 197-годишна история прочутият испански музей „Прадо” представя самостоятелна изложба на жена художник, съобщи „ArtPrice”. Експозицията е озаглавена „Изкуството на Клара Пeтeрс” („The Art of Clara Peters”) и представя 15 платна от известната фламандка, призната за изкусен майстор на натюрморта. Ако имате път до Мадрид през следващите месеци сте ценител на изобразителното изкуство, не подминавайте залата с творбите на Клара Пeтeрс в „Прадо” – тя ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2017 г.

Любопитно е, че четири от представените картини на Пeтeрс досега са съхранявани в световния музей. Останалите са взети под наем от различни частни колекции специално за изложбата. Според изкуствоведи едва 39 са известните платна на фламандската художничка, подписани с нейното име или инициали.

Клара Пeтeрс е считана за майстор на натюрморта през  XVII век, но въпреки това творчеството й не е оценено подобаващо, най-вече защото е представителка на „слабия пол”. Днес в колекцията на „Прадо” в раздела за фламандско изкуство се съхраняват повече от 5000 произведения на мъже художници и само 41 платна, нарисувани от жени.

Клара Пeтeрс е родена в Антверпен през 1594 г. Първите й творби датират от 1607 . Художничката е дете на богато семейство, за което съдим и от нейните картини – те изобилстват от ценни стъклени предмети и скъпи продукти: златни чаши, порцелан, сирена и сушени плодове. Пeтeрс е и първият художник, който започва да изобразява рибата като основен обект на натюрморта.  „Картините на Клара Пeтeрс са точни и елегантни. Те са и загадъчни”, казва кураторът на изложбата Алехандро Вергара.

Още една любопитна особеност – в своите натюрморти  Клара Пeтeрс рисува майсторски и миниатюрни автопортрети. А в отраженията върху полираните повърхности на съдовете се вижда нейният образ с шапка или с четка и палитра в ръка.

 

На заглавната снимка - Петерс е първият художник, изобразяващ рибата като основен обект на натюрморта. Снимки ArtPrice

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)