Понеделник, 25 Януари 2021
Римските терми във Варна отново стават театрална сцена

Римските терми във Варна отново стават театрална сцена

Фестивалът, създаден през 70-те, се възражда след 26-годишно прекъсване

 

От 17 до 30 юли Римските терми във Варна отново ще съберат почитатели на сценичните изкуства. Девет музикални и театрални спектакъла ще бъдат представени в 16-ото издание на популярния навремето фестивал, който претърпява 26-годишна пауза заради спешни ремонтни дейности на археологическия обект.

В тазгодишната програма на „Театър Римски терми” са включени шест нашумели заглавия от афиша на различни български трупи. Откриването ще бъде с „Декамерон” , пъстра, карнавална постановка на Димитър Шарков с актьорите от Великотърновския музикално-драматичен театър.

На 20 юли на откритата сцена ще бъде Васил Дуев със своя моноспектакъл по Чарлз Буковски, поставен на сцената в Казанлък. А два дни по-късно публиката ще забавляват Чодомировите „Чешити” от постановката на Невена Митева в Габровския театър.

Домакините от театралната и оперната трупа във Варна участват във фестивала с няколко представления. Още в деня на откриването публиката ще може да се наслади на музикалния спектакъл „Духът на Средиземноморието”, в който песни от Испания и Франция ще изпълнят Бойка Василева (мецосопран), Страцимир Павлов (пиано), Божидар-Матео Бенев (цигулка), Борис Казаков (контрабас) и Валери Ценков (ударни). На 19-и ви очаква „Българска магия” със Струнен квинтет „Арте”, Руслан Павлов (пиано), Даниела Димова (сопран), Станислава Марчева (мецосопран), вокална група „Ваяна”, балерината Сандра Дотова, актрисата Веселина Михалкова и Адриана Николова-Печенката.

Вечерта на 23 юли е за почитателите на танца, защото Римските терми ще бъдат превзети от „Танго с Пиацола”, а на 27-и актьорите Милена Кънева и Христо Колев канят публиката на романтично преживяване с камерния спектакъл „Двама на пейката” от Александър Гелман. Варненска е и постановката на 29-и юли – „Брак по принуда”, режисирана от проф. Пламен Марков. „Театър Римски терми 2016” ще бъде закрит с „Последната нощ на Сократ”, постановка на Гълъб Бочуков в ДКТ ,,Димитър Димов” – Кърджали.

Началото на фестивала е в далечната 1977 г. с „Езоп” на Варненския драматичен театър. До прекъсването му през 1990-а на откритата сцена на Римските терми свои спектакли представят Театър 199, Народния театър, Театър „София” и др.

На заглавната снимка – Римските терми са любимо място за многобройните гости на Варна през лятото

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)