Вторник, 25 Януари 2022
Когато сме щастливи в театъра…

Когато сме щастливи в театъра…

След премиерата на „Разговори с мама” на сцената на Театър 199

 

Събота. Вървя към къщи в топлата лятна вечер. Мислите ми още ме държат в току-що изминал миг. Плакала съм. В театъра. От щастие. И се питам, искам да си отговоря кога сме щастливи в театъра. Кой прави това? Сигурно го знам отдавна, но сега си го казах с една дума: Артистът. Не актьорът, който излиза, за да мине веднъж или сто пъти по сцената, но да не мине през душата ти. А Артистът! Онзи, който знае как да бъде щастлив там и да го предаде на теб… Не героят от спектакъла, на когото драматургът е вдъхнал ум или глупост. А Артистът, който го прави жив – по-малко или повече мъдър, но истински.

Тази вечер го направи Меглена Караламбова. Омайницата, която превърна премиерата на „Разговори с мама” в щастие. За себе си и за публиката в Театър 199. Както тя умее – с финес, с лекота, с мъдрост и ирония да те разплаче от щастие. С онзи неин изумително спокоен начин да изрича „чуждите” думи като свои, да живее „чуждия” живот като свой и да те кара да обичаш и нея, и „чуждия” с цялата му мъдрост (или глупост).

Меглена Караламбова и Георги Къркеланов в сцена от "Разговори с мама"

Този път тя е 79-годишната пенсионерка от пиесата на Жорди Галсеран и Сантяго Карлос Овес, поставена на столичната сцена от Венци Кулев. Обикновена женица, но дама в осъзнаването си, че „старостта е привилегия, с която се сдобиваме малко късно”. Вместо да кресне и да покаже вратата на закъсалия в битието си син (Георги Къркеланов), тя търпеливо и с усмивка го вади от връхлетелия го стрес: останал е без работа, женен е, но няма обич, баща е, но децата му не го забелязват, има да плаща училищни такси и сметки, но няма пари… Последният му шанс е да продаде апартамента, в който живее мама.

Хм, от години си говори с нея само по телефона, а сега, видите ли, е решил да я посети. Е, добре, ще му се наложи да се успокои, да погледне на всичко по различен начин, да намери пътя. О, да, и да открие, че отдавна овдовялата мама все още е обичана. От непознат. Да го намрази, да го приеме. Да приеме и смъртта. Защото и тя е като дъжда – все някога идва, просто трябва да имаш търпение…

Прекрасен спектакъл. Много личен. И за всички. От него бликват щастливи сълзи... Следващите представления на „Разговори с мама” са на 28 юни, на 10, 18 и 23 юли.

 

На заглавната снимка – Меглена Караламбова с сцена от „Разговори с мама”, постановка на Венци Кулев в Театър 199. Снимка ПАВЕЛ ЧЕРВЕНКОВ

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)