Понеделник, 29 Ноември 2021
Започнаха театралните празници „Звездите на театъра“ в Разлог

Започнаха театралните празници „Звездите на театъра“ в Разлог

Първото представление от фестивала беше в изпълнение на Камен Донев

 

Снощи при препълнена зала в Разлог започнаха театралните празници "Звездите на театъра", дългогодишна инициатива на Нона Йотова. Празниците бяха открити от самата нея и от Роза Радичкова - драматург на Народния театър "Иван Вазов", в присъствието на специалния гост писателя Стефан Цанев и Красимир Герчев - кмет на община Разлог. Публиката дълго аплодира хитовия авторски спектакъл на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество" с участието на танцьори от фолклорния ансамбъл "Филип Кутев".

В продължение на всяка от седемте вечери зрителите ще могат да се насладят на представленията, включени в програмата.

„Дай, Боже всекиму да го връхлети, да го споходи, сполети, докосне и разтърси бурята на Деа, която се разрази сред публиката на Младежкия театър в пиесата на Малин Кръстев „Семеен албум“- четем в коментар на двама, разтърсени от бурята на магията и театъра зрители. Пиесата донесе на автора Аскеер за съвременна българска драматургия и Аскеер за главна мъжка роля на Герасим Георгиев- Геро.
На 26 юни романът „Бел Ами“ оживява в спектакъл на Малък градски театър „Зад канала“ и качеството на постигнатото поразява. Това е от малкото театри, които за запазиха качество, което без да плаща дан на комерсиализацията, пълни салона си докрай.
Ролята на "Бел Ами" изгражда секссимволът Калин Врачански. Участват още Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Васил Банов и Владимир Димитров, режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева.
„Аристократичен дом в нощта срещу Еньовден... На този празник се берат цветя и билки, и треви, на които се приписва магическа сила. Баячки и знахарки забъркват отвари за здраве, за късмет, за прогонване на злите духове... но най-вече за любов. Въздухът трепти от пареща възбуда, от сладостни, но и опасни страсти. „ - всичко това ще оживее на 27 юни в „Госпожица Юлия“ на Стриндберг под режисурата на Йосиф Дърчаджиев с прекрасното превъплъщение на Йоана Буковска – Давидова, Калин Врачански и Мира Върбанова, постановка на Театър 199.
Иван Ласкин играе Иванов в едноименната пиеса на Чехов в постановка на ДТ „Гео Милев“ Стара Загора, която ще се представи на 28 юни. Премиерата на „Иванов” се е състояла в Москва на 19 ноември 1887 година. Според спомените на по-малкия брат на Чехов – Михаил – в края на спектакъла в залата настъпила невероятна бъркотия: „Публиката скачаше от местата си, едни аплодираха, други освиркваха, трети тропаха с крака, а на балкона бе настъпил истински бой между тези, които аплодираха, и онези, които освиркваха.”Естествено, основните спорове се водят около личността на самия Иванов - магнетичен, противоречив, непримирим, скандален... руски Хамлет. С трескаво съзнание, с надраскана душа, той още броди между нас и търси смисъл...”
Катастрофи, сънища и изневери мъчат секссимволите в спектакъла на „Трите мечки“, режисиран от Владо Пенев. Бахаров, Вергов и Карамазов са луди за връзване в "Дакота" - една от твърде нашумелите пиеси на Жорди Галсеран.Реални и въображаеми катастрофи, мокри и сухи фантазии, любови и изневери мъчат героите, чиито неврози са универсални - нeзависимо дали връхлитат готини мъже като тях от XXI век или трубадури и рицари от Средновековието, за които също става дума.
Отидете и гледайте „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на театър Българска армия. „Ще разберете, че не сте се променили. - пише Кристина Караколева - 500-те години са в нас и по-лошото – че ние сме в тях. Но противно на Апостоловото твърдение, времето нас не ни е обърнало все още. Още пет пъти по толкова няма да стигнат докато не се изродим, смесим или изчезнем, защото някак ДНК-то ни е робски програмирано. ... Ха-ха, тия актьори ме заразиха със смелите си заявки. Да играеш Левски? Да пишеш за Левски? Втурвай се под бесилото им. Ще гледаш сеир. Отиваш ли? Народе????“
Автор на пиесата е великият Стефан Цанев, режисьор – великият Асен Шопов, с плеяда звезди Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян,Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков,Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)