Понеделник, 25 Януари 2021
Най-модерният български театър е в Пловдив

Най-модерният български театър е в Пловдив

След пожара през 2013 година сградата е изцяло обновена и механизирана

 

Най-модерната театрална сцена се намира в Пловдивския театър. Вероятно първото представление в обновеното пространство ще е „Трънски разкази”, а през есента театърът ще бъде домакин на традиционния фестивал „Сцена на кръстопът”.

През 2013 година пожар унищожи най-стария театър у нас – ДТ „Н. Масалитинов“ – Пловдив. Без пострадали, но с големи поражения, театралите чакаха близо година обещанията за бърза и адекватна реакция по възстановяването.

камерна

Камерна сцена на театъра

Реконструкцията е на стойност 4 милиона лева. За да се стигне до финансирането, директорът Кръстьо Кръстев припомни, че се е минало през много етапи като изваждането на  разрешение, изготвяне на проекти и планове, тъй като се оказа, че за сградата такива липсват.

Театърът е един от водещите  културни институти в страната. В неговата трупа са се утвърдили много от звездите на българския театър и кино: режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Христо Мутафчиев и други.

 

Снимки: dtp.bg

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)