Сряда, 22 Септември 2021
Между тъмното и страшното

Между тъмното и страшното

Постановката "За теб" от Яна Борисова в Театър "Азарян"

 

На 22 май 2016 от 19,30 часа Театър "Азарян" представя спектакъла "За теб" от Яна Борисова. Постановка: Петър Кауков, сценография: Никола Тороманов. Спектакълът е с участието на Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.
Биографичната постановка е продължение на книгата за Мутафичиев и разказва личното му състояние след получения инсулт преди години. Тя обаче излиза извън пределите на физическото състояние и ни кара да се замислим за стойностните неща в живота - за мечтите, за любовта и семейството или всичко онова, което ни кара да полетим.
"Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна” – така драматургът Яна Борисова описва пиесата, в която участват Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Нейните спектакли показват, че да говориш за чувствата си не е срамно, дори напротив – споделянето е двигателят на всяко събитие, а понякога е по-важно и от самото него. „За теб” е пример за това, защото се случва между приятели – Яна пише ролите специално за Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов, като неусетно събира парчета от живота им и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни.
Между тъмното и страшното посред нощ, двамата братя Емил и Виктор успяват да изрекат онези неща, които всички ние някога сме искали да кажем на близките си, но сме премълчавали от липса на смелост или на точните думи. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, братята се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани.

Режисьор на постановката е Петър Кауков, който успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те от своя страна показват класа и смелост – смелостта да жонглираш с човешките страхове, слабости и болки и от тях да произведеш материя, която вълнува.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)