Сряда, 22 Септември 2021
Колко е смешен смешният човек

Колко е смешен смешният човек

Моноспектакълът на Мариус Куркински в "Сълза и смях"

 

"Аз съм смешен човек. Сега ме наричат луд. Това би било нещо като издигане на служба, ако не оставах за тях все тъй смешен, както и преди." - казва той. Това е началото на текста на Ф.М. Достоевски, по който е изграден авторския моноспектакъл на Мариус Куркински. Актьорът признава, че Достоевски е сред любимите му автори и това личи от емоцията, с която изпълнява спектакъла. Мариус владее сцената и своята публика - при това само от едно сиво и вехто кресло.
"През 2009 г. започнах за първи път „Сънят на смешния човек", но не успях да го направя, не ми стигнаха силите - разказва за постановката Мариус. - По-късно пак направих опит с друго произведение на Достоевски. Едва на третия път текстът ме допусна."
В моноспектаклите си Куркински е майстор, който създава една неповторима атмосфера на житейска ситуация, съсредоточаваща в себе си емоция, лично преживяване и в същото време тежка драма. Точно в този спектакъл всеки може да се припознае в героя, защото всеки има лична, дълбоко скрита история като смешен човек.
"Та с две думи- такива хора и творби са нужни на този свят, за да стане по-добро място за живеене." - казва самият Куркински за произведението на Достоевски.
Гледайте постановката „Сънят на смешния човек" довечера, 21 май, на Открита сцена в Театър "Сълза и смях" от 19,00 часа.


AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)