Сряда, 27 Май 2020
Мария Каварджикова празнува 60 лета с „Вишнева градина”

Мария Каварджикова празнува 60 лета с „Вишнева градина”

Последната постановка на Крикор Азарян ще се играе отново в Народния театър ден след личния празник на актрисата

 

Една от най-прекрасните съвременни български актриси – Мария Каварджикова, на 2 ноември ще закръгли 60 години. Ден след като отпразнува своя личен празник с най-близките на сърцето й хора, тя ще бъде наградена от колегите си и директора на Народния театър „Иван Вазов” – Мариус Донкин, със специално изработен плакет за „всичко, което е направила за трупата през годините”.

Същата вечер – на 3 ноември, Каварджикова ще влезе отново и в образа на Любов Андреевна от Чеховата „Вишнева градина”. Това е последната постановка на проф. Крикор Азарян, който си отиде малко след премиерата в края на 2009-а. На сцената ще бъдат още Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Валентин Ганев, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли.

Мария Каварджикова завършва ВИТИЗ през 1978 г. в класа на проф. Надежда Сейкова. Работила е в Пернишкия драматичен театър и в Нов драматичен театър „Сълза и смях”. От 1991 г. е в трупата на НТ „Иван Вазов”. Сред най-добрите й роли са Естър Франц в „Цената” от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910” от Максим Горки, Елмира в „Тартюф” от Молиер, Алис Мор в „Човек за всички времена” от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в „Есенна градина” от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка” от Чехов, Морийн в „Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, лейди Макбет в „Макбет” от Шекспир, Гонерила в „Крал Лир” от Шекспир, мисис Чивли в „Идеалният мъж” от Оскар Уайлд и др. Носител е на множество театрални награди, сред които „Аскеер” през 1997 и 1999 за водеща женска роля.

Мария Каварджикова  елюбимка на зрителите и от киноекрана. Сред най-добрите й филмови роли са превъплъщенията в „Оркестър без име”, „Лавина”, „Една калория нежност” и др. Тази есен актрисата прави запомняща се роля и в тв сериала „Откраднат живот” по Нова телевизия. А в Народния театър продължава да играе в спектаклите „Почивен ден”, „Идеалният мъж”, „Солунските съзаклятници”, „Две” и др.

 

На аглавната снимка – Мария Каварджикова (Любов Андреевна) и Наум Шопов (Фирс), който изигра последната си театралана роля във „Вишева градина”, постановка на проф. Крикор Азарян. Снимки: НТ „Иван Вазов”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)