Събота, 27 Февруари 2021
Том Сойер или Алиса – вижте в „Зад канала”

Том Сойер или Алиса – вижте в „Зад канала”

Режисьорът Петринел Гочев разбърка половете в театрална постановка по най-известната книга на Марк Твен

 

Жени обличат дрехите и навиците на Том Сойер и Хъкълбери Фин, мъж нахлупва перуката на леля Поли, кукла е Беки Татчър, актьори сменят по няколко роли и… всичко е голяма веселба. Ще й се радват и малки, и отдавна пораснали хлапета в най-новия спектакъл на столичния Малък градски театър „Зад канала”.

Първите две представления на „Том Сойер”, постановка на Петринел Гочев, вече събраха стотици зрители преди няколко вечери, а следващите са на 23 и 30 октомври, но вече от 11 часа сутринта. Младата актриса Алиса Атанасова се крие под шапката на Том Сойер, а в опърпаните дрехи на Хък Фин влиза ту Василена Атанасона, ту Христина Караиванова. Перуката, бонето и очилата на строгата леля Поли вече са притежание на актьора Емил Котев, а Христо Мутафчиев се преобразява неколкократно, включително в индианеца Джо. В различно амплоа откриваме и Евгения Александрова-Лечева, Стела Ганчева, Христо Пъдев и Атанас Чопов.

Ако питате за Беки Татчър, тя наистина си е просто… кукла. Кукленски са понякога и ръцете на леля Поли, и прословутият умрял плъх, и какво ли още не.

Емил Котев и Алиса Атанасова като леля Поли и Том Сойер на сцената на МГТ "Зад канала"

Днешните компютърни деца не просто ще се забавляват с патилата на героите от книгата на Марк Твен, но могат и да открият какво е да си поиграеш с копче на конец например. Или пък как да се измъкнеш от досадна задача като боядисване на ограда, да речем… Има и още една полза – ако все още не са разгърнали любимото на предците им четиво, може би най-сетне ще го сторят. За собствена и родителска радост. И на самия Твен – от небето!

А знаете ли какво написа Алиса Атанасова в своя фейсбук профил по повод репетициите и премиерата на „Том Сойер”? Ето какво:

В последните 39 дни изгубих вярата си в много „пораснали” хора. Но един човек ми се довери, както никой досега, и повярва, че заедно можем да случим нещо истинско, по-голямо и по-красиво от нас самите. Нещо, което в крайна сметка Днес се случи. В името на хлапетата и на непорасналите деца във всички нас. Защото нищо друго не мога да оставя на тоя свят, освен малко светлина у някой, който тепърва ще има да броди в тъмното. 
Благодаря, Petrinel Gotchev, че ни заведе там, където можем да случим това. Разбрах, че нищо не свети по-ярко от детските очи и нищо не звучи по-искрено от детския смях. Светло ми е на душата и пак знам, че има смисъл. Благодаря на всички замесени пред и зад сцената!

Както се казва, без коментар. Хайде, хванете хлапето за ръка и бегом към „Зад канала”. Там всичко е още по-пъстро зради декорите и костюмите на Теодора Лозанова и още по-весело с музиката на Ян Руменин.

 

На заглавната снимка – Алиса Атанасова като Том Сойер и куклата Беки. Снимки: Гергана Змийчарова.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)