Неделя, 24 Януари 2021
Авторът на нашумялата пиеса „Нордост” ще посети София

Авторът на нашумялата пиеса „Нордост” ще посети София

Спектакълът ще се изиграе в присъствието на автора

 

По покана на Младежкия театър „Николай Бинев“  и „Гьоте институт – България”  на 20 май в София пристига германският драматург Торстен Бухщайнер. Той ще гледа пиесата си „Нордост – приказка за разрушението”, поставена от Младежкия театър (реж. Василена Радева).

„Гьоте институт” организира дискусия с автора, като част от програмата „Театрални пространства“.

Срещата с Торстен Бухщайнер ще се състои на 20 май от 16:30 ч. в института, а неин модератор ще бъде театроведът проф. д.н. Камелия Николова. От 19 ч. в Камерна зала на Младежки театър зрителите ще могат да гледат спектакъла в компанията на автора.

Текстът на пиесата е базиран на изказвания на оцелели заложници от терористичния атентат от 2002 г. в московския театър на Дубровка. Бухщайнер използва монтажния принцип и написва трите монолога на Олга, Тамара и Зура. Те разказват своите истории от преди и по време на атентата. Олга дълго е събирала пари, за да може да купи билети за мюзикъл и да заведе своето семейство. Тамара е лекар от бърза помощ и е в една от повиканите линейки пред театъра, а в последствие разбира, че майка ѝ и дъщеря ѝ са вътре. Зура е един от чеченските атентатори. 

 

 

Награди и номинации за спектакъла:

- Награда „Аскеер 2010“ за Водеща женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга;

- Награда „Аскеер 2010“ Изгряваща звезда на Василена Радева за постановката „Нордост – приказка за разрушението“;

- Номинация „Аскеер 2010“ за Театрална музика на Мартин Каров;

- Номинация „Икар 2011“ за Главна женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга;

- Номинация „Икар 2011“ за Режисура на Василена Радева.

 

Торстен Бухщайнер е роден през 1964 г. в Хамбург, Германия. Завършва висшето си образование в Колежа за музика и сценични изкуства в града. Между 1987 и 1998 г. се изявява като актьор в театъра, киното и телевизията. През 1999 г. получава и първата си награда за пиесата „Играчи“ в Рощокския конкурс за нова драматургия. Първата постановка на текста е през 2001 г. във „Фолкстеатър” в града. През 2005 г. документалната му пиеса „Нордост“ печели две награди (I Щ. Галер драматургичен конкурс и наградата за драматургия „Елзе-Ласкер-Шюлер“). През 2006 г. пиесата има радио, национална и международна премиера. Първото поставяне зад граница на текста е в Кралския драматичен театър в Стокхолм, Швеция (реж. Елън Лам). В следващите години пиесата е поставена в цяла Германия, както и в Копенхаген, Атина, Женева и Киев.

 

Снимки: Иван Дончев

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)