Сряда, 15 Юли 2020
„Модата не стои на едно място, но дрехата винаги остава неизменна!”

„Модата не стои на едно място, но дрехата винаги остава неизменна!”

20 години след нелепата смърт на модния диктатор Джани Версаче, той продължава да е еталон

Джани Версаче е известен италиански моден дизайнер на дрехи и сценични костюми, за които е удостоен с моден „Оскар” през 1993 г., както и Повлиян е от творчеството на Анди Уорхол, древноримската и древногръцка култура както и от абстрактното изкуство. Смятан е за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на 20-ти век.

Основател е на модна къща "Versace". Първият бутик е отворен в Милано на „Via della Spiga” през 1978.

През 1992 г. Версаче навлиза в парфюмерийния бизнес и представя парфюмa “Versus Donna” в Милано.

В завещанието си Джани Версаче избира за свой наследник в компанията 11-годишната тогава Алегра Версаче– дъщеря на Донатела Версаче от брака ѝ с американския модел Пол Бек, защото е “изключително дете”, но и за да избегне конфликт между брат си Санто и сестра си Донатела. Донатела Версаче и Пол Бек имат и син Даниел, роден през 1989, но той наследява единствено колекцията от картини на чичо си. Санто Версаче е президент и се занимава с финансите.

С Анди Уорхол

През 2009 американката Дебора Бол издаде биография, в която разказва за необикновения живот на семейство Версаче. В нея за пръв път Донатела и Санто (по-малко известният брат) разказват за драмите, които непрестанно преследват фамилията. Авторката е дългогодишен бизнес журналист в Европа. За написването на книгата тя използва голям обем достоверна информация, като осъществява достъп и до полицейски доклади. Резултатът е четиво, което според мнозина е изключително обективно и едновременно любопитно. Прави опит да разбули мистерията около убийството на гениалния Джани Версаче. В историята участват известни личности от света на модния бизнес. Книгата е преведена на български със заглавието „Модна къща „Версаче”.

Санто, Джани и Донатела Версаче

Гениалният моделиер, отишъл си едва 50-годишен, продължава да бъде еталон. Неговите изказвания за света на модата действат и сега като своеобразни закони в дизайнерското изкуство, с които се съобразява всеки, държащ на аристократизма на духа и на културата в облеклото.

Моят закон е не спориш с вятъра, той знае, къде да духа, ние само, стилистите, сме длъжни да определим точно неговото направление.

Не се увличай по тенденциите. Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши кой искаш да бъдеш, какво искаш да изразиш с начина, по който се обличаш и по който живееш.

Миналото ме интересува само, доколкото е път към бъдещето.

Мисля, че е отговорност на дизайнера, да се опитва да руши правила и бариери.

В миналото хората са се раждали аристократи. Сега аристократизмът идва от това, което правиш.

Имам прекрасни взаимоотношения с парите. Използвам ги, за да си купя свобода.

Горгона медуза символизира красота и фатален чар на античната древногръцка класика, както в изкуството, така и в философията. Тя е синтез на красотата и простотата, която в пряк смисъл парализира и даже хипнотизира.

Шик ли? Това е една от най-грозните думи в речника. Използва се от онези, които ги е страх да бъдат себе си. Които не се осмеляват.

Жените днес са много по-уверени.Няма нужда да подражават на начина, по който мъжете се обличат.

Времето лети бързо и ние сме само историци, които желаят да блеснат възможно по-ярко, преди да угаснат от вятъра, а дрехата е този блясък.

Дрехата на човек, както и неговата душа е единствена и неповторима, а жената е невинен ангел, а не плод за греховна утеха.

Боиш ли се от цветовете, се боиш от живота, който ни заобикаля със своите изненади и със своите странности. Цветовете развеселяват онзи, който ги носи, и онзи, който ги гледа.

Аз съм малко като Марко Поло: разхождам се наоколо и смесвам култури.

Границите между съблазнителността и вулгарността се променят с огромна скорост!

Вдъхновяват ме жените - приятелки, неприятелки, млади, стари, духовити, капризни, превзети, заядливи, интелигентни, сериозни, искрометни или войнствени, но никога скучни.

Дори на Микеланджело са платили за Сикстинската капела. На артистите, които казват, че работят само в името на изкуството, ще кажа: Осъзнайте се!

Модата винаги първа отразява всички промени в обществото. Тя гледа в бъдещето, винаги търси нещо ново.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)