Четвъртък, 21 Февруари 2019
Сега, когато съм на 60, виждам защо идеята, че мъдростта идва с годините, е с изтекъл срок на годност

Сега, когато съм на 60, виждам защо идеята, че мъдростта идва с годините, е с изтекъл срок на годност

Това Джон Ъпдайк (18.03.1932 – 27.01.2009) споделя, когато е а 60 години. За съжаление не можем да знаем какво би казал за възрастта днес, когато би навършил 85.

Но при всички случаи щеше да е не по-малко самоиронично и същевременно валидно за всеки, който приема животът такъв, какъвто е. Така, както го приема и самият Ъпдайк, така, както го разказва в книгите си, книги, с които са израсли не едно и не две поколения.

Автор е на 22 романа и още дузина сборници с разкази, освен това и поезия, литературна критика и детски книги. В произведенията му се разглеждат сексът, вярата и смъртта, и тяхната взаимовръзка. Тоест това, което е животът на всеки човек между двете дати, отбелязващи началото и края на земния път. Няма смисъл да се правят анализи на творчеството на Ъпдайк, просто трябва да се прочетат книгите му.

Един мой приятел, много добър белетрист, веднъж сподели: „Мечтата ми е да изпратя свой разказ в сп. „Ню Йоркър. Разбира се, че няма да го публикуват. Но ще получа писмо от два реда – „Уважеми мистър, разказът Ви не представлява интерес за нашето издание. С уважение: Ваш Джон Ъпдайк”.

Мечтата му беше точно в стила на Заека. Заека, който винаги ще ни води с една обиколка по пистата на безсмъртието.

Защото:

„Мечтите се сбъдват. Ако я нямаше тази възможност, природата нямаше да ни подтиква да ги имаме”

„Американците имат рефлекса да уважават новото, независимо какво им струва”

„Всеки брак съдържа аристократ и селянин. Учител и ученик”

„Както за мъжете, така и за жените, телата на противоположния пол са сигнали за това какво трябва да правим, това са знаци за нашите необходимости”

„Огромна част от американския живот е да караш до някъде, след това да се върнеш вкъщи и да се чудиш защо си отишъл”

Лидер е този, който от лудост и доброта, доброволно се заема да решава проблемите на другите. Малко са хората, които са толкова глупави, за да използват това свое непостоянно качество”

„Преживяваме всеки момент, в крайна сметка, освен последния”

„Творческият елемент е един плюс към ежедневната дейност. Всяка дейност е творческа, стига този, който я върши, да го е грижа да я върши както трябва или по-добре”

„Една афера иска да прелее, да сподели славата си със света. Никое действие не е толкова тайно, че да не търси аплодисменти”

Това, което предлага изкуството, е пространство – глътка въздух за духа”

„Лидер е този, който от лудост и доброта, доброволно се заема да решава проблемите на другите. Малко са хората, които са толкова глупави, за да използват това свое непостоянно качество”

„До ХХ век, се е предполагало, че писатели казват това, което искат да кажат, в своите творби”

„Най-живи сме, когато сме влюбени”

Джон Ъпдайк

AFISH.BG