Събота, 15 Август 2020
Уорд Кънингам: Хората ми казват, че Уикипедия е променила живота им

Уорд Кънингам: Хората ми казват, че Уикипедия е променила живота им

Предлагаме ви цитати от създателя на Уикипедия, който днес навършва 67 години

 

Съществува едно правило, според което най-ефективният начин да получите нужната ви информация в интернет, е не да зададете въпрос, а да публикувате грешен отговор. Правилото е наречено на името на Хауърд (Уорд)  Кънингам, бащата на концепцията „УикиУики”. Софтуерът Wiki (Уики), създаден от него през 1995 г. се използваше за място, където програмисти да съхраняват идеите си, като сайтът можеше да се редактира от всеки. Този модел дава основата за създаването на Wikipedia през 2001г. Понастоящем Уикипедия се управлява от организацията с нестопанска цел Фондация Уикимедия. В нея има над 20 милиона статии, включително над 120 хил. в българоезичната й версия, създадени от над 100 хил. доброволци. 

Бащата на една от най-ползваните платформи в света е роден на днешния ден, 26 май, през 1949г., в Мичиган, Индиана. Той нарича концепцията си WikiWikiWeb - идея, която му хрумва през 80-те години, по името на хавайските маршрутки (на хавайски „уики” означава бързо). Кънингам решава, че това звучи симпатично. Днес Уикипедия е най-мащабният проект, публикуван под свободен лиценз, изцяло на доброволни начала. Не очаквайте обаче Уикипедия да промени живота ви, освен ако тайно не сте мечтали да бъдете редактор на енциклопедия. От 2007г. Кънингам работи като главен инженер в компанията „AboutUs” в Портланд.

 

Ето няколко цитата от един от хората, които промениха съвременния свят:

 

„Исках да измисля напълно различен софтуер, който ще расте и ще се променя все повече с ползването му. За това създадох Уики.”

„Хората обичат да разказват истории. Създавайки платформата, исках да подчертая, че всеки има нужда да разкаже нещо.”

„Да мислиш за утре означава да се разсейваш от днешната си работа. Времето, което изразходваш в планиране е загубено за днешната ти работа.”

„С думи можеш да нарисуваш много по-богата картина, отколкото с фотография. Обичам фотографията, но езикът е по-гъвкав.”

„Какво е „простота”? Най-лесния път до решението.”

„Не сложността създава проблеми. Светът е сложен, и това е красиво. Обичам да разбирам как работят нещата, но това е защото искам да победя сложността.”

„Когато шефът иска още информация, това обикновено е неговият начин да каже „Не”.”

„Най-лесно е да сгрешиш, когато си в ситуация да не можеш да си позволиш грешка.”

„Трябва да вярваме на хората малко повече, отколкото имаме реално основание.”

„Хората все се опитват да създадат система, която ще направи утрешния ден по-лесен. Но се оказва, че го правят по-сложен.”

„Прекалено много се говори за това, кое е – и кое не е просто. Хората дискутират непрекъснато, а не съм сигурен дали това помага.”

„Всеки глупак може да напише код, който компютърът да разбере. Добрият програмист трябва да може да напише код, който да разбере човека.”

„Мирише ми на програмиране... което е нещо като миризмата в хладилника  – усеща се, че нещо не е в ред, а не можете просто да го пипнете. Но ако го оставите там, нещата само ще се влошат.”

„Хората, които работят в полза на колективна цел и стойност са по-добри и в самоорганизацията. Докато им е позволено.”

„Най- краткият път да надминеш очакванията обикновено не минава през задоволяването им.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)