Неделя, 01 Август 2021
Йозеф Рот: Нека Бог даде на всички нас, пияниците, смърт светла и красива!

Йозеф Рот: Нека Бог даде на всички нас, пияниците, смърт светла и красива!

Отбелязваме 122 години от рождението на австрийския белетрист с избрани негови цитати

 

Днес, 2 септември, се навършват 122 години от рождението на австрийския писател Йозеф Рот. Ражда се в Швабенхоф край Броди, Източна Галиция, в еврейско семейство. Следва философия и германистика в Лемберг (днес Лвов) и Виена.

През 1916 г., в разгара на Първата световна война, Йозеф Рот се записва доброволец в австро-унгарската армия и попада в руски плен. През 1918 г. става журналист във Виена и по-късно в Берлин, а през 1924 г. е редактор на „Франкфуртер цайтунг“. След разпространението на националсоциализма през 1933 г. книгите му са забранени и писателят емигрира през Австрия във Франция, където изпада в дълбоко отчаяние, става алкохолик и умира в Париж в приют за бездомници.

Романите и разказите на Йозеф Рот обрисуват в традицията на виенския социален роман бита на носталгични несретници и отхвърлени от обществото хора в старата Австро-Унгария и след нейната разруха, за да се откроят непреходните ценности в човешкия живот. По-важните му произведения са романите „Паяковата мрежа“ (1923), „Хотел Савой“ (1924), „Бунтът“ (1924), „Ципер и неговият баща“ (1928), „Йов“ (1930), сборникът с есета „Паноптикум“ (1930), романите „Радецки марш“ (1932), „Стоте дни“ (1936), „Изповед на един убиец“ (1936), „Капуцинската гробница“ (1938), „Приказка от хиляда и втората нощ“ (1939), сборникът с проза „Легенда за светия пияч“ (1939) и посмъртно издадените — новелата „Левиатан“ (1940) и романът от 1929 г. „Немият пророк“ (1965). В чест на писателя през 1987 г. е учредена наградата за международна публицистика „Йозеф Рот“.

 

Представяме ви избрани цитати от Йозеф Рот:

„Невъзможно е да се задържа на каквато и да е работа, освен ако не се съгласят да ми плащат да се ядосвам на света.“

„Много истини за света могат да бъдат открити в лошите книги.“

„Само малките неща в живота са важни.“

„Небостъргачът е въплъщение на бунта срещу това, което се счита за недостижимо – срещу мистерията на надморската височина, срещу необхватността на небесата.“

„В неделя светът е светъл и празен като балон.“

„Аз не съм предястие, нито десерт. Аз съм основно ястие.“

„Това, което виждам, е ден на абсурд и тривиалност.“

„Нищо не комбинира забавеност с яростно движение като минаването на времето. Всичко се върти, само времето остава. “

„Човек се губи в ежедневието по същия начин, както в гора.“

„Човешката природа няма да отрече своята слабост, дори докато е в процес на преодоляването ѝ.“

„Нека Бог даде на всички нас, пияниците, смърт светла и красива!“

„Най-опасната от всички болести е жената.“

„Така беше едно време. На всичко, което растеше, му отнемаше време, както и на всичко, което изчезваше. Но всичко, което веднъж е съществувало, оставяше следи и хората живееха със спомена за него, също както сега живеят със способността си да забравят бързо и безвъзвратно.“

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)