Неделя, 15 Декември 2019
„Възвишение”, „Рибена кост” и „Нанук” търсят партньори в Ню Йорк

„Възвишение”, „Рибена кост” и „Нанук” търсят партньори в Ню Йорк

Още преди да бъдат завършени, трите нови български филма ще бъдат представени пред експерти в Ню Йорк

 

Три български филмови проекта са попаднали в официалната селекция на Седмицата на независимото кино в Ню Йорк (17-22 септевмри 2016). Това се случва за пръв път, а причината е сключеното партньорството между „SoIndependent филм фестивал”, който всяка година се провежда у нас по идея на актрисата продуцент Жана Караиванова и „Independent Filmmaker Project” ( IFP) – най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Късметлии са проектите „Рибена кост” на режисьора Драго Шолев, „Възвишение” на Виктор Божинов (по едноименния роман на Милен Русков) и „Нанук” на Милко Лазаров, който вече има награда от паневропейската програма за сценарий ScriptEast! в рамките на кинофестивала в Кан.

Седмицата на независимото кино в Ню Йорк се организира от IFP. Създаден през 2010 г., филмовият форум ежегодно събира повече от 100 американски и чуждестранни фестивални селекционери и мениджъри, включително представители от Берлин, Кан, „Full Frame”, „Hot Docs”, „Ню Йорк филм фестивал”, „New Directors”, Ротердам, „Сламданс”, „Сънданс”, SXSW и „Tribeca”. Целта им е първи да открият нови продукции и автори именно по време на нюйоркската Седмица на независимото кино.

Това е мястото, където режисьори, художници и разказвачи назавладяващи киноистории пресичат пътищата си с хора, които могат да им помогнат да движат проектите си напред. Творците получават финансиране, консултации, дистрибуция и възможности за участия в международни фестивали. В замяна на това представителите на световната киноиндустрия откриват таланти и идеи. По време на Седмицата на независимото кино професионалистите и зрителите на Ню Йорк получават възможност да видят едни от най-авангардните нови кинопродукции на голям екран.

Форумът е място за истински филмови находки – тази година ще бъдат представени 160 екранни творби в развитие. Селектираните проекти са оригинални и провокативни, с широк спектър от бюджети, жанрове и сюжети. Форумът се  състои от две секции: No Borders (сценарии за пълнометражни филми в различни етапи на развитие, кратки и дълги  сериали, както и игрални и серийни заглавия в постпродукционен период) и Spotlight – секция за  документални филми и поредици в развитие. Надеждата на българските кинаджии Драгомир Шолев, Милко Лазаров и Виктор Божинов е да намерят пазарни възможности и покани за международни фестивали за филмите, по които работят в момента.

На заглавната снимка – кадър от трейлъра на „Възвишение”, реж. Виктор Божинов

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)