Вторник, 28 Януари 2020
Един милион ценители минаха по плаващите кейове на Кристо

Един милион ценители минаха по плаващите кейове на Кристо

Днес е последният ден от арт атракцията на артиста в италианското езеро Изео

 

Днес е последният ден, в който многобройните туристи в Италия могат да минат по плаващите кейове на остров Изео, дело на художника от български произход Христо Явашев – Кристо. Досега оранжевата арт инсталация е привлякла повече от един милион посетители, два пъти повече от очакваното, съобщи БГНЕС.

„Хора идват отвсякъде, за да вървят по кейовете. Не за да правят шопинг или да се срещат с приятели. Просто да походят”, удивен бе Кристо след откриването им за посетители. Често на бос крак, за да почувстват движението, придвижвайки се с инвалидна количка или водещи кучето си, хората бяха масово привлечени от странната атракция, предложена от артиста – ходене по вода.

Трите километра „плаващи понтони” върху езерото Изео, покрити с жълто-оранжева материя, контрастираща с тъмнозелената вода и зелените склонове на заобикалящата планина, свързаха крайбрежния град Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Структурата, направена от 200 000 полиетиленови куба, подлежащи на пълно рециклиране, свързани помежду си с 200 000 гигантски винта, бе открита на 18 юни с амбицията да привлича по 25 000 посетители в делничен ден и 40 000 през уикенда или общо половин милион за 16 дни. Средно обаче по плаващите понтони преминаваха по 100 000 души всеки ден и 120 000 през уикенда.

Както и при всяко друго творение на Кристо, който вече опакова Пон-Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин, успехът бе гарантиран. Сегашната инсталация струва 16 милиона евро и бе финансирана с продажбата на рисунки и подготвителните проекти.

На заглавната снимка - част от инсталацията на Кристо във водите на Изео. Снимка БГНЕС

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)