Понеделник, 23 Май 2022
Джон Малкович ще режисира в Народния театър

Джон Малкович ще режисира в Народния театър

Носителят на награда Еми ще се присъедини към екипа на театъра през 2024 г.

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на вчерашната парламентарна комисия по култура и медии. Очаква се Малкович да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., предаде БТА.

През 1976 г. той става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата „True West“. Играе на „Бродуей“ с Дъстин Хофман в „Смъртта на търговския пътник“ (1984). За тази роля получава наградата „Еми“, когато пиесата става телевизионен филм.

Малкович има номинации за „Оскар“ за дебюта си в киното – „Място в сърцето” (1984), за най-добра мъжка второстепенна роля, както и за ролята си във филма „Под прицел” (1993), отново в същата категория. Има и три награди „Златен глобус” и редица други отличия. Сред филмите с негово участие са „Империята на слънцето“, „Опасни връзки“, „Желязната маска“, „Да бъдеш Джон Малкович“, „Развратникът“.

В момента Мариус Донкин е кандидат в конкурса за нов директор на Народния театър, след като първият му мандат изтече през есента. Негови конкуренти са Сава Драгунчев, Васил Василев и Бойко Богданов. Последният първоначално бе отхвърлен като неотговарящ на условията за кандидатстване, но впоследствие върнат в надпреварата.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)