Събота, 20 Април 2019
Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ минава на по-високо европейско ниво

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ минава на по-високо европейско ниво

Кои са новите моменти в предстоящото му издание

 

„Златна роза“ е най-старият фестивал за кино у нас. Провежда се от 1961 година, а първият награден филм е на Бинка Желязкова, по сценарий на Христо Ганев - „А бяхме млади“.

От 19 до 25 септември предстои 34-ото издание на фестивала на българския игрален филм. От Националния филмов център (НФЦ) вече трескаво подготвят неговата организация. От там ни информираха и за новини, които доближават „Златна Роза“ до европейските практики по отношение на заявките за участие, подбора на лентите, акцентиране върху теми, съпътстващи форума.

От тази година заявките за участие и акредитация, както по всички световни фестивали, ще се подават само онлайн – на сайта на фестивала www.zlatnaroza.bg

Крайните срокове са 8 юли 2016 година, ако филмът не е подкрепен от НФЦ, и 15 юли 2016 година – ако е подкрепен.

Съпътстващо събитие е отбелязването на 25-годишнината на НФЦ. Поводът ще изненада зрителите и гостите със специална програма. Тази година на фокус са балканските страни, затова се очаква във Варна да пристигнат ръководителите на филмовите центрове на Сърбия, Македония, Албания…

Най-хубавата изненада ще е е откритият екран в Морската градина. От 20 септември в пет поредни вечери зрителите ще могат да гледат абсолютно безплатно най-любимите си български филми. Всеки може да заяви любимия си филм до 10 август чрез страницата на фестивала Златна роза във Фейсбук.

 

Борис Белев, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)