Понеделник, 29 Ноември 2021
“Днес му е денят, утре му е снегът”

“Днес му е денят, утре му е снегът”

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава “Побеждаващ”, се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Народните представи за “мокрия св. Никола” или “рибния светец” са разнообразни. Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан „стари, зимни св. Никола” и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга на св. Никола”. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали дъното й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: “На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибена кост, макар и от боклука да я вземе”.

В народната представа св. Никола носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват снежинките. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Св. Никола се смята за покровител на семейството и рода, за пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат както рибарите така и банкерите, търговците, кираджиите, воденичарите, ловджиите.

Честити всички, които празнуват, благословени имената и делата им!

AFISH.BG