Четвъртък, 09 Април 2020
Зубин Мета вече мисли за пенсия

Зубин Мета вече мисли за пенсия

80-годишният прочут диригент е решил да напусне Израелската филхармония през 2019 г.

 

Легендарният диригент Зубин Мета е съобщил на музикантите от Израелската филхармония, че планира да слезе от ръководния пост на формацията през октомври 2019 г. Живот и здраве, тогава ще се навършат 50 години от встъпването му в тази длъжност, съобщиха световните информационни агенции.

Тази година един от най-известните диригенти и музиканти на планетата отпразнува своя 80-и рожден ден. Мета е работил с най-известните музикални състави по целия свят. 13 години е бил начело на Нюйоркската филхармония, дирижирал е прочути оркестри като Берлинската филхармония и Ла Скала. Избран е за доживотен ръководител на Израелския филхармоничен оркестър, с който изнася хиляди концерти на всички континенти.

Мета винаги е откликвал на важни каузи. През 1994 г. дирижира „Реквием” от Моцарт в изпълнение на хора и оркестъра на Сараево сред останките от Националната библиотека в града, разрушен от бомбите по време на войната в Югославия. През 1999 г. той е на пулта за Втора симфония на Малер на концерт, организиран близо до някогашния концлагер Бухенвалд – симфонията се изпълнява от два, разположени един срещу друг оркестъра, Баварската и Израелската филхармония, дирижирани едновременно от Мета. Маестрото пет пъти е дирижирал и традиционния Новогодишен концерт във Виена.

Зубин Мета пръв опитва да наруши негласната забрана да се изпълнява музика от Вагнер в Израел. Намерението на диригента да върне творбите на немския композитор в държава обаче предизвиква бурни дискусии в израелското общество, прието е като обида над паметта на 6 млн. евреи, загинали в годините на холокоста.

През 2012 г. Израел присъжда на маестро Мета „Президентски медал”, сравняван с френския Орден на Почетния легион и Ордена на Британската империя.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)