Вторник, 07 Юли 2020
Британски актьор спечели конкурса за двойник на Ван Гог

Британски актьор спечели конкурса за двойник на Ван Гог

По лицето на Даниъл Бейкър ще бъде отлята първата бронзова статуя от серия „Рижите”

 

Британският актьор Даниъл Бейкър победи в конкурса за двойници на Ван Гог, съобщи ВВС. Той спечели надпреварата, обявена в началото на лятото от канадския писател и художник Дъглас Копланд. Идеята е лицето на победителя да бъде използвано при отливката на скулптура на Ван Гог.

1300 мъже от 37 страни са се включили в конкурса „Аз съм Винсент”. Кандидатът, чието лице има най-много общи черти с художника, е жител на британския град Дорсет. 35-годишният Бейкър ще получи за награда 5000 евро.

Писателят Дъглас Копланд (на снимката) твърди, че срещата с Бейкър му е донесла „много странен опит”, тъй като месеци наред е трябвало да се взира в екрана на компютъра, преди да открие най-добрия двойник на прочутия артист. „Този човек, моят Винсент ван Гог, внезапно изскочи от едно такси, сякаш току-що излезе от 1889 година”, споделя авторът на романа „Поколението Х”.

Бронзовият Ван Гог ще бъде първата работа от бъдеща скулптурна серия „Рижите”. Бюстът трябва да бъде официално представен през април 2017 г.

 

На заглавната снимка - Ван Гог и неговият двойник Даниъл Бейкър

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)