Вторник, 11 Май 2021
Обновеният дом на Яворов отваря врати на 21 май

Обновеният дом на Яворов отваря врати на 21 май

В Нощта на музеите ще бъде експонирана и изложбата „Път, на който не съзирам края…“

 

Жителите и гостите на столицата най-сетне ще могат да видят обновения дом на големия български поет. Сградата се връща към живот след ремонт и сега къщата-музей "Пейо Яворов" отново отваря врати за посетители от 19:30 часа на 21 май 2016 г. (събота), когато отбелязваме и дванайстото издание на Европейската „Нощ на музеите”.

Струнен квартет на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще озвучи церемонията по откриването, а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на Пейо Яворов пред събралите се на тържеството в дома на поета ценители на поезията.

В двора на ремонтираната къща на П.К. Яворов на ул. „Г.С. Раковски” в Нощта на музеите ще бъде експонирана и изложбата „Път, на който не съзирам края…“, посветена на поета, съобщават от Националния литературен музей. Очакват се рекорден брой посетители в предстоящото издание на Европейската „Нощ на музеите” на 21 май, когато по традиция десетки музеи и галерии ще отворят безплатно вратите си за всички желаещи.

В къщата-музей от 29 ноември 1912 г.  до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Съхраняват се и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци. Битовата експозиция с работния кабинет на поета пресъздава семейното огнище на Яворов и Лора. Тук е възстановена и стаята с оригиналните мебели и вещи от последното жилище на поета на ул. „Солунска“ в столицата.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)