Вторник, 25 Януари 2022
Микенски съд за парфюми бе открит при разкопки край Разлог (СНИМКИ)

Микенски съд за парфюми бе открит при разкопки край Разлог (СНИМКИ)

В проучванията на селището от късната бронзова епоха участват археолози от няколко държави
 
Голяма част от микенско съдче за съхраняване на парфюми (алабастрон) бе открито това лято в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13 в. пр. Хр.) в местността Бресто край село Баня, община Разлог. То бе намерено в тясна уличка в непосредствена близост до голяма постройка с апсиден план. Точното съдържание на микенското съдче може да стане ясно след извършване на анализи на органичните останки по неговите стени, информират от Нов български университет.

Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на Микенските дворци.

Razkopki

През 13 век пр. Хр., когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенските поселения се строят нови отбранителни съоръжения. Линеар Б-текстове показват, че в някои дворци се взимат мерки за отбрана. В началото на 12 в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто.

arh5

Проучването се осъществява съвместно от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и от Регионалния исторически музей в Благоевград. В проекта участват и студенти от САЩ, Австралия и Великобритания.

arheolozi

Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.

 

Източник RBIG5.BG. Снимки: Нов български университет

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)