Събота, 04 Април 2020
Филм и книга за доайена диригент Борислав Иванов

Филм и книга за доайена диригент Борислав Иванов

Маестрото, под чиято палка са свирили оркестри на четири континента, след два дни навърша 85 години

 

Специален празник подготвят приятелите и колегите на доайена на българските диригенти – Борислав Иванов, който на 2 август ще закръгли 85 години. В една и съща вечер, на връх рождения му ден, зрителите ще станат свидетели на премиерата на книгата „Път в годините. Доайенът на българската палка Борислав Иванов” – документално изследване на музиковеда Марин Бончев, и на филма „Път в годините” на режисьора Огнян Сурдолов. И тъй като маестрото е роден във Варна и голяма част от кариерата си посвещава на Варненската държавна опера, празникът ще бъде именно там от 18,30 часа.

Това обаче не е всичко – на 25 август в Летния театър край морето предстои и юбилейната оперна гала, посветена на Борислав Иванов. Маестрото, разбира се, ще дирижира част от изпълненията, а за останалите ще отстъпи пулта на трима по-млади свои колеги. Очаква се на сцената да излязат 14 солисти, а музикалният спектакъл да закрие фестивала „Опера в Летния театър 2016”.

Ученик на Херберт фон Караян, диригентът Борислав Иванов вече 65 години не слиза от професионалния диригентски пулт. Под неговата палка са свирили оркестри на четири континента. Той е и доказан мениджър, който повече от половин век е ръководил оперните театри във Варна, Пловдив и София, Анкара (Турция) и Касел (Германия). Цели 40 сезона е и генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър.

Борислав Иванов завършва едновременно Първа мъжка гимназия и новосформираното Музикално училище във Варна. Свири на цигулка, но повече го привлича дирижирането. Дебютът му е през 1949 г., когато още като ученик в 7 клас ръководи хора и оркестъра на гимназията. След завършване на средното си образование работи, за да спечели средства за следването си в Музикалната академия, където е приет през 1951 г. с изпит по цигулка и пиано.

Проф. Георги Златев-Черкин, композитор и педагог в българската Музикална академия и във Виенската консерватория, забелязва таланта му и го записва в първия български хорово-диригентски клас на бъдещия проф. Георги Димитров. Наричат ги „Класът на професорите”, защото там са събрани Борислав Иванов, Васил Арнаудов, Кирил Стефанов, Христо Недялков, Алипи Найденов, Георги Робев и др., които формират облика на българската музикална култура по онова време и я прославят по света. За майсторство на Борислав Иванов ласкаво се изказват доказани авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в „Комише Опер” в Берлин. През 1964-а 32-годишният българин е единственият участник „отвъд желязната завеса” в международния диригентски конкурс в Ливърпул, Великобритания, и получава най-висока оценка от музикалната критика.

Решаваща за кариерата му обаче е срещата с Херберт фон Караян, който казва: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила.” Именно по препоръка на Караян младият българин е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който след това става и генерален музикален директор. Ала никога не се откъсва от родината. Като дългогодишен директор на оперните театри във Варна, София и Пловдив диригентът организира десетки турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и др.

В момента маестро Иванов е почетен главен диригент на Истанбулската национална опера и артистичен директор на Държавната опера в родния си град. А през есента ще ръководи варненската трупа по време на участието й в Международния фестивал в Аспендос, Турция, в един от най-големите антични театри в света.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)