Понеделник, 10 Август 2020
11-годишна българска балерина спечели обучение в Болшой театър

11-годишна българска балерина спечели обучение в Болшой театър

Ивана Харизанова е победител в Meждународния детски танцов фестивал „GRAND DANCE ACADEMY”

 

Специалната „Гран при” спечели малката българска балерина Ивана Харизанова от първото издание на Meждународния детски танцов фестивал „GRAND DANCE ACADEMY, проведен със съдействието на Московската държавна академия по хореография (The Bolshoi Ballet Academy) и министерствата на културата на България и Русия, съобщиха организаторите от „Жокер медия”. Ивана е само на 11 години, но победата в конкурса (в категория „Класически танц” за деца от 8 до 11 г.) й осигурява покана за обучение в прочутата балетна школа на Болшой театър в Москва.

Победители в останалите категории за класически танци са Дейманде Таранда от Русия (12-14 г.) и Дария Голубовская от Украйна (15-18 г.). С награди в секциите за „Съвременен танц” си тръгнаха украинката Диана Лимаренко и българката Елена Георгиева, а при „Народни и характерни танци” журито гласува за Асамбъл „Хасавюрт” от Дагестан и Моника Есова (България). Всички участници и победителите получиха дипломи и подаръци, включително балетен костюм по избор от „Гришко”, стипендия за следващ фестивал и др.

Първият Meждународен детски танцов фестивал и мастър клас „GRAND DANCE ACADEMY” продължи 12 дни в оздравителния комплекс „Камчия” и привлече стотици  гости от страната и чужбина. Извън състезателната програма всеки ден преподаватели на Академията на Болшой театър провеждаха и майсторски класове по класически, съвременни и характерни танци. А артисти от „Имперския балет”, създаден от Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда, поднесоха зрелищни представления на „Кармен сюита” и „Болеро”.

На заглавната снимка – малката Ивана Харизанова ще учи в Академията на Болшой театър.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)