Вторник, 14 Юли 2020
Рецепта за щастие с боса нова и Мира Кацарова

Рецепта за щастие с боса нова и Мира Кацарова

Елегантната джаз певица тръгва от днес на турне с бразилските ритми от „Desafinado LIVE”

 

До лятната олимпиада в Рио де Жанейро има още двайсетина дни, но от днес до 16 юли феновете да Мирослава Кацарова ще се потопят в истинска бразилска атмосфера. Любимата на мнозина български меломани джазпавица и радиоводеща от „Джаз ФМ” тръгва на кратко турне в ритъма на боса нова. Обиколката е под мотото „Desafinado LIVE” е ще започне довечера в 21 часа от клуб „Мишел” в Созопол. Следващите три концерта са на откритата сцена „Охлюва” в Бургас, в клуб „Ментол” във Варна и под звездите на „Капана” в Пловдив – входът е свободен.

Какво означава „Desafinado”? Това е музикален термин за нота извън лада, която звучи фалшиво, необичайно. Такава е и философията на едноименното предаване по „Джаз ФМ радио”, в което Мира Кацарова вече 15 години среща слушателите с инакомислещи и различни музиканти и артисти, разказва за бразилските ритми и интонации в съвременния джаз, за автентичните настроения на боса нова и самба, за това как бразилската традиция влияе съвременната музика. С други думи, боса нова е рецепта за щастие на Мирослава.

„Тази година предаването ми за латино джаз „Desafinado” навършва 15 години – разказва Мира. – От 2001-а на честотата на единственото джаз радио в България имам щастието да представям тази светла и пълна с енергия, радост и любов към живота музика. Бразилските ритми са в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни композитори като Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен, Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс. Програмата, която изпълнявам, е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове.”

Най-новата програма на джазпевицата – „Desafinado LIVE”, бе представена официално през април в София. Сега жизнеутвърждаващата музика на Бразилия ще звучи и на други места в България. Както винаги, на сцената с Мирослава Кацарова и на това лятно турне ще бъдат Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано), който е и автор на по-голямата част от аранжиментите в програмата. В концертите ще вземе участие и гост-музикантът Николай Карагеоргиев (китари).

Защо Мира обича толкова много бразилската музика и била ли е в Бразилия? Има ли нещо общо между нейното увлечение и Олимпиадата в Рио? А какво й дава любовта към киното и как успя да привлече в друг свой проект сина на Енио Мориконе – Андреа? Къде не би пяла за нищо на света и защо предпочита тишината и романтичната тъга пред карнавалното шоу… За всичко това джазпевицата разказва в специално интервю за читателите на AFISH.BG, което ще публикуваме утре.

 

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)