Неделя, 01 Август 2021
Дон Кихот търси Дулсинея край морето

Дон Кихот търси Дулсинея край морето

Нова постановка на балета ще има премиера във варненския Летен театър

 

Едно от най-обичаните балетни произведения – „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, ще бъде представено с нова постановка в Летния театър на Варна. Неин създател е известният руски хореограф Сергей Бобров, който от няколко сезона работи активно и с български трупи. Премиерното представление е на 11 юли и е част от програмата на тазгодишните фестивали „Опера в Летния театър” и „Варненско лято”. Диригент е Вилиана Вълчева, декорите са дело на Кристина Фьодорова, а на сцената ще танцуват премиер солисти от държавните оперни театри в Красноярск и Варна. Бобров е главен балетмайстор на Варненската опера и артистичен директор на красноярската трупа

„Дон Кихот” е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива – разказва Сергей Бобров. – Романът е просто повод да се представи една интересна хореография. Разбира се, действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса.”

В балета Дон Кихот и Санчо Панса са второстепенни герои. Интригата се върти около любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад. Бащата на красавицата – кръчмарят Лоренцо, иска да омъжи дъщеря си за богатия Гамаш, но тя е влюбена в бръснаря Базил. А прекалилият с четенето на рицарски романи Дон Кихот припознава своята измислена Дулсинея в образа на Китри. Веселбата и танците, разбира се, нямат край.

Балетът „Дон Кихот” е поставен за пръв път от Мариус Петипа в Мариински театър. По-късно се появява спектакълът в Болшой театър в сценична версия на Александър Горский. Именно на нея се базира и хореографският прочит на Сергей Бобров.

„Аз обаче съм внесъл свои хореографски решения – допълва балетистът режисьорът. - Характерното за „Дон Кихот” е, че много хореографи измислят нови фрагменти и така непрекъснато обогатяват визията на това произведение. Балетистът Сергей Корен например е добавил нов момент в танца на тореадора, композиторът Глиер е създал своя музика за балета, Касян Голейзовский е направил хореографията на „Цигански танц” по музика на Валерий Желобинский. Моят авторски принос за варненската премиера е заключителният танц на кордебалета Фанда́нго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век.”

На заглавната снимки – сцена от балета „Дон Кихот”, постановка на Сергей Бобров с трупата на Държавната опера във Варна

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)