Неделя, 01 Август 2021
Дантелени мадригали и сонети в лятна вечер

Дантелени мадригали и сонети в лятна вечер

Софийската филхармония посвещава още един концерт на Шекспир

 

Дантелени мадригали, ейри и сонети в лятната вечер... Това обещават музикантите от Софийската филхармония за концерта си на 9 юли в столичната зала „България”. След поредицата музикални събития „Шекспир в музиката”, които филхармониците посветиха на английския бард, сега меломаните ще имат още една възможност да открият връзката между изящното му слово и творчеството на много композитори.

Концертът в събота е под наслов „Отражения” и ще предложи своеобразна игра на огледала, в която епохата и творчеството на Шекспир се отразяват върху музиката през вековете. Под диригентството на Виржиния Атанасова в началото ще прозвучат шест ейри и мадригали с акомпанимент на лютня от Шекспирово време.

В песните си композиторът Джон Дауленд (1563-1626) например си признава „Текат моите сълзи” или се пита „Може ли тя да прости моите грешки?”, а Томас Кампиан (1567-1620) – „Коя сеитба е наполовина толкова сладка?”Томас Морлей (1557-1603) пък изповядва: „С любовта намерих гнездото, в което да живея” или припява „Песен за върбата” (по трагедията „Отело”) и „Там бяха любовникът и неговата любима” (по комедията „Както ви харесва”).
Във втората част музикално-поетичното пътешествие ще стигне до ХХ век с мадригалите „Сбогуване” и „Танц на човека от замъка и еднорога” на Джан-Карло Меноти, с два сонета за сопран и пиано от Бенджамин Бритън, както и с композиции от Робърт Шулц и Свен-Ерик Йохансон. Финалът е запазен за българска музика - „Ретроспекция” за мандолина и струнни от Атанас Атанасов.

На сцената ще бъдат солистите Стефани Круг (сопран), Алон Сариел (мандолина), Пламен Папазиков (тенор), Атанас Атанасов (чембало) и вокален квартет в състав: Таня Угринов – сопран, Снежина Куманова – алт, Йосиф Герджиков – тенор, Кристиян Попов – бас-баритон.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)