Понеделник, 10 Август 2020
Синхронно плуване с “Кварто квартет” на Моцартовите празници край Правец

Синхронно плуване с “Кварто квартет” на Моцартовите празници край Правец

Фестивалът на брега на езерото организира „среща” на Шекспир и Сервантес с Амадеус и Росини

 

Атрактивна програма са подготвили организаторите на 12-ите Моцартови празници, които по традиция се провеждат през август на брега на езерото край Правец. В петте фестивални вечери се очаква любопитна среща на различни изкуства, която тази година е посветена на 260-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт, 400-годишнината от смъртта на двамата литературни гении Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и на 200-годишнината от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Росини, обявиха от екипа на музикалния форум.

За откриването на 16 август е предвиден симфоничен концерт с три пиана и оркестър. На откритата сцена на езерото ще звучат творби от Моцарт в изпълнение на Диан Чобанов (той ще бъде и диригент на концерта), Георги Черкин, Виктор Чучков и оркестъра на БНР. Програмата е подбрана от артистичния директор на фестивала, оперната прима Христина Ангелакова.

Изненадата за следващия ден ще бъде от нестандартните музиканти на „Кварто квартет”. Те са поканили момичетата от националния отбор по синхронно плуване да им партнират в музикалното шоу, което ще се случва и в плувния басейн до сцената. Вечерта пък е за Русенската опера, която ще представи оперно-танцовия спектакъл „Севилският бръснар” от Росини, подготвен специално за фестивала. Режисьор е Боян Иванов, а хореографията е на Ангелина Гаврилова.

Две специални програми – на 17 и на 20 август, са посветени на вечните теми от живота. В танц, поезия и музика ще бъдат пресъздадени откъси от драми и сонети на Шекспир, фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ламанча” и балета „Дон Кихот”.

На 18 август класиката ще срещне джаза под мотото „Всичко е джаз”. Сутрешното матине е с образователна програма за деца и възрастни, а вечерта е запазена за концерт на Военния биг-бенд от Старозагорската опера.

Следващия ден отново ще зарадва малките зрители – спектакълът се нарича „Алегро виваче или когато куклите танцуват” и е създаден във Варненския държавния куклен театър. Ще радва и майките и татковците, разбира се, но с откъси от произведения на тема „любов и вино”.  Ще звучат наздравици – хорове, арии, дуети и ансамбли – от обичани опери и  оперети в изпълнение на хора и оркестъра на Русенската опера под диригентството на Хосе Луиз Гомес (Испания).

С постановка на „Лучия ди Ламермур” от Доницети ще бъдат закрити тазгодишните Моцартови празници. Спектакълът е на Старозагорската опера, на диригентския пулт ще бъде аржентинският маестро Марио де Росе. А през цялото време на фестивала ще може да се разгледа ретроспективната изложба „Единадесет години фестивален живот” с фотографии на Виктор Викторов, запечатали историята музикалните вечери край езерото.

 

На заглавната снимка - Сцена от "Лучия ди Ламермур", постановка на Старозагорската държавна опера. Снимка АРХИВ НА ТЕАТЪРА

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)