Събота, 15 Август 2020
„Bakuon” – новото барабанно шоу на „Ямато”

„Bakuon” – новото барабанно шоу на „Ямато”

Огнените японски музиканти идват с различен спектакъл през октомври в НДК

 

24 октомври – ако огнените ритми от Далечния Изток ви привличат, запазете си отсега тази вечер свободна. Защото точно тогава в зала 1 на НДК японската група „Ямато” ще представи най-новото си шоу „Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето”. А ако Пловдив ви е по-близо, можете да изберете 26 октомври - тогава те ще бият барабаните за пръв път и под тепетата.

Вече ги познаваме от предишните им гастроли в София, когато оставиха наистина без дъх публиката. Както пише британският „Times”, шоуто на „Ямато” не е само звук и ритъм, а театрално приключение, изпълнено с балетна грация и заразителен хумор. Концертите в България са част от световното турне (2015-2016) на музикантите.

Историята на „Ямато” надхвърля 20 години. Познават ги и танцуват с тях по целия с свят, защото силата на барабаните им е пленяваща. Затова не е изненадващо, че са направили повече от 2700 представления в 57 страни. „Ритъмът на тайко барабаните е ритъмът на нашето сърце”, твърдят самите музиканти.

А ето какво разказват за новото си шоу:

„Червената нишка в нашата нова програма е “историята за силния и постоянен пулс”. Историята е за ритъма на сърцето, което пулсира във всеки от нас. Носим го от раждането, през нашето израстване и така ден след ден до края на дните ни. Ние, които го носим в себе си, сме героите на тази история днес, в този кратък отрязък от вечността. Във всичко живо и видимо на този свят, което съществува между земята и небето, нашите сърца бият равномерно. Всичко има своя тих, но силен пулс. Вдъхновени от ритъма на сърцето, ние го вплетохме в историята на „Ямато”.

Всеки удар на тайко барабана при „Ямато” представя неговата история, пълна с усилия, сълзи и спомени, които съхраняват всеки удар от пулсиращото сърце на тези, които сме се събрали тук. И макар че мястото ни в огромната обща история може да изглежда незначително, ние все пак се стремим да напишем нова страница в нея. Затова ще се опитаме да споделим с нашата публика един важен миг от времето, където заедно ние все пак съществуваме.”

А когато ги питат как и откъде започва тяхната история, Маса Огава, създател и художествен ръководител на „Ямато”, казва: „Всичко започна на фестивал в Тойчи, Кашихара-ши, в областта Нара. Изпълнихме моя композиция, която се казваше “Huyga”, а после един журналист ме попита как се казва съставът, за да го спомене в статията си. И аз казах това, което ми хрумна спонтанно - “Ямато”. Оказа се, че името ни подхожда, независимо че някои твърдяха, че звучи като табелка на крайпътно кафене. Това фестивално участие отключи вратата към бъдещите ни представления, които днес вече са по 200 всяка година из целия свят. Нарасна и броят на барабанистите – от четирима вече сме петнадесет.”

Първата им изява извън Япония е през 1994-а в Китай, където изнасят четири представления пред 20 000 зрители. Започват да обикалят цяла Азия, през 1997 вече са и в Южна Америка, а през 1999 г. за пръв път участват на Фестивала в Единбург, където строгата критика е единодушна: това е “музиката на душата”. От този миг светът наистина отваря широко вратите си за „Ямато”.

След турнето по случай 20-ия й рожден ден, което мина и през България, групата е преобразена и подмладена. Новите музиканти са на възраст от 19 до 25 години и са изключително енергични. А това е основно изискване за новата програма „Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето”. Разбира се, в състава има достатъчно по-опитни барабанисти, за да не се прекъсва връзката между поколенията. Всеки от тях ще се опита да пресъздаде емоционално и вдъхновено шоуто „Bakuon” с големия 500-килограмов Тайко барабан. Както вече знаем, това е талисманът на „Ямато”, но в шоуто участват още 40 различни по вид и размер барабани и други инструменти.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)