Понеделник, 18 Януари 2021
Сър Пол МакКартни на 74 (ВИДЕО)

Сър Пол МакКартни на 74 (ВИДЕО)

Днес един от най-богатите музиканти в света празнува рожден ден

 

Сър Джеймс Пол МакКартни е британски музикант, участвал в легендарната рок група Бийтълс.Той е роден на 18 юни 1942 г. в Ливърпул.Записан е в книгата на рекордите на Гинес като най–успелия композитор в историята на популярната музика. Заедно със самостоятелната си работа и тази с „Бийтълс“, МакКартни написва над 50 хита – повече, отколкото който и да е друг музикант. По време на кариерата си МакКартни се изявява като басист, наред с това е и певец, пианист, и свири на барабани.

МакКартни и Джон Ленън са основните композитори в „Бийтълс“, като много от композициите на МакКартни от този период — „Hey Jude“, „Eleanor Rigby“, „Yesterday“ и „Let it be“ често са считани за най-добрите песни в съвременната история на музиката. Друга песен на „Бийтълс“, написана от МакКартни е „Хелтър Скелтър“, определяна от някои за първата хевиметъл песен.

Самостоятелната кариера на МакКартни, след като групата „Бийтълс“ се разпада, също е много успешна. Индивидуално и съвместно с неговата група „Уингс“, с която се изявява през 70-те години, МакКартни създава 30 хитови сингли в САЩ и Великобритания. Измежду тях са „Maybe I'm Amazed“, „Live and Let Die“, „Band on the Run“, „Silly Love Songs“, „Pipes of Peace“ и дуета му със Стиви Уондър „Ebony and Ivory“.През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара и това го прави най-заможният изпълнител.

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)