Вторник, 20 Октомври 2020
Виртуозите от клавирен квартет „Гершуин“ с първи концерт за четири рояла в България

Виртуозите от клавирен квартет „Гершуин“ с първи концерт за четири рояла в България

Световноизвестните музиканти иноватори идват за зрелищен спектакъл в Зала 1 на 18 декември

 

За първи път в България пристигат виртуозите иноватори от Клавирен квартет “Гершуин” за впечатляващ концерт на четири рояла в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). Събитието, което обещава да е едно от най-ярките музикални преживявания на годината, е продуцирано от Двореца и ще се състои на 18 декември (неделя) от 20:00 ч. като част от Новогодишен музикален фестивал (НМФ).

Андре Деспонд, Стефан Уърт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли са пианистите, които покоряват световните сцени с неповторимите си изпълнения, с които си печелят прозвището “Майстори на импровизацията”. Ето, че сега е ред и на българската публика да се наслади на иновативната им виртуозност на четирите рояла “Стейнуей” в Двореца, когато класиката ще срещне поп музиката и джаза.

Програмата на концерта включва легендарната “Рапсодия в синьо” на Гершуин, както и известни произведения на: Пьотър Илич Чайковски, Франц Шуберт, Рихард Вагнер, Исак Албенис, Сергей Прокофиев, Ърл Уайлд, Антонио Жобим, Фредерик Шопен и Леонард Бернстейн.

 

Повече за участниците:

 

Андре Деспонд

На 16-годишна възраст Андре Деспонд е приет в класа на Сава Савофф във Висшето музикално училище в Цюрих, Швейцария и оттогава е печелил многобройни награди в национални и международни конкурси. Концертирал е на много места по света, вкл. във Филхармонията в Санкт Петербург и в централата на ООН в Ню Йорк. Правил е записи за Швейцарската телевизия и радио и е издал редица CD-та, в сътрудничество с много артисти като: Ноеми Наделман, Томас Доблер, Саймън Естес, Андреас Воленвайдер и Бетина Болер. Той е известен също и като джаз импровизатор и композитор на филмова и театрална музика.

 

Миша Чанг

Миша Чанг е най-младият член на квартета. Той започва да свири на пиано на 3-годишна възраст и получава ранното си обучение от неговия баща. Завършва Висшето училище по изкуствата в Цюрих с известния пианист Константин Шербаков. Миша Чанг е носител на редица международни награди и стипендии. Бил е солист с различни оркестри, вкл. Мюнхенската филхармония и Колегиум Музикум Базел.

 

Стефан Уърт

Той е един от най-разнообразните швейцарски музиканти на своето поколение. Като солист е свирил с Чешкия камерен оркестър, Бернския камерен оркестър, с оркестъра на Националната малайзийска филхармония и др. Работил е в театъра с режисьори като Кристоф Мартхалер и Франк Касторф, като композитор, аранжор и изпълнител. Стефан Вирт получава обучението си като пианист в Консерваторията в Цюрих. Той продължи следването си в САЩ в Консерваторията New England в Бостън и в университета в Индиана. Носител е на множество награди и е участвал в майсторски класове на Омеро Франчех и Бруно Леонардо Гелбер.

 

Бенджамин Енгели

Бенджамин Енгели произхожда от музикално семейство и проявява интерес към голям брой инструменти още в най-ранна възраст. През 2000 г. е приет във Висшето музикално училище в Цюрих при Омеро Франчех и завършва с диплома за солист през 2003 г. Същевременно, той взима уроци при Лазар Берман, Андржей Ясински, Маурицио Полини, Менахем Преслер и Андраш Шиф. Печелил е награди в много европейски страни, както и в Индия, Северна и Южна Америка. Концертил е на места като: Концертгебау Амстердам, Уигмор Хол в Лондон, Консерватория “Чайковски” в Москва и др. Много от неговите изпълнения са излъчвани по радиото и през 2010 г. Solo Musica пусна негово CD със сонати за пиано на Бетовен, който е посрещнат радушно от музикалната критика.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)