Вторник, 20 Октомври 2020
Джони Холидей, който покори Силви Вартан и света (ВИДЕО)

Джони Холидей, който покори Силви Вартан и света (ВИДЕО)

Най-заможният френски изпълнител с международна слава днес навършва 73

 

Жан-Филип Смет, познат на публиката с псевдонима си Джони Холидей, е френски певец и актьор, роден на 15 юни 1943 година в Париж, Франция. Като икона във франкофонския свят той е обявен от някои за френския Елвис Пресли. Има 15-годишен брак с българо-френската певица Силви Вартан. В продължение на 20 години са считани за "златна двойка" на своето поколение. За Силви това е първата голяма любов, от която се ражда синът ѝ Давид. Заедно с Джони изнасят над 50 концерта в зала "Олимпия". Силви прави грандиозно световно турне от Франция до Япония, Чили, Аржентина, Уругвай. „Помня, че разписанието с полетите ми беше дълго поне два метра", споделя по-късно певицата. Силви е отдадена на Джони, но се оказва, че той не е добър баща и младата двойка се готви за развод. Холидей прави опит за самоубийство и Силви се връща при него. След многобройните разлъки и събирания, през 1980-а семейството им все пак се разпада. Междувременно те преживяват жестока катастрофа, при която Силви е обезобразена и само намесата на най-добрите американски пластични хирурзи успява да възстанови прелестното ѝ лице.

Джони Холидей има в кариерата си 181 турнета, 18 платинени албума и е продал повече от 100 милиона записи по цял свят, което го прави един от най-продаваните артисти на всички времена. На 3 октомври 2007 г. обявява оттеглянето си от сцената, като прави прощално турне, приключило две години по-късно. Все пак, на 3 декември 2007 г., Холидей обявява няколко нови  участия, последвани от световно турне през 2014 г.

През 2012 година Джони Холидей завършва маратон от около 40 концерта, от които три на Стад дьо Франс, привличайки 650 000 зрители, а албумът му "L`attente", който е много добре приет от критиката, е продаден в близо 380 000 копия за по-малко от два месеца. Тогава той е най-високоплатеният френски музикант с приходи от 7,6 милиона евро, като изпреварва Давид Гета и Милен Фармер в ежегодната класация на списание "Шаланж".

Артистът остава до голяма степен непознат на нефранкофонската публика. И до днес той е считан за единственият рокендрол изпълнител с толкова голяма международна репутация, който не говори английски. През 1997 г. става рицар на ордена на "Почетния легион".

През 2015 година Джони Холидей влезе в полезрението на медиите по неприятен повод. Пред очите на обществото той трябваше да води битка с бившата си съпруга Аделин Блондьо, която го обвини в изнасилване. Поводът за „войната“ между двамата станаха обстоятелства, изнесени в неговата биография. Недоволна от разкритите факти, Блондьо обвини певеца, че я е изнасилил, когато тя била тийнейджърка. Опитът на изпълнителя да я съди за клевета не се увенча с успех, тъй като твърденията ѝ са изречени по време на съдебно изслушване, което я ползва с имунитет.

 

На снимката: Силви Вартан и Джони Холидей в деня на тяхната сватба, 1965-а

Борис Белев, AFISH.BG

 


Видео

Свързани статии (по етикет)