Четвъртък, 29 Октомври 2020
Болеро ще закрие тазгодишния Салон на изкуствата

Болеро ще закрие тазгодишния Салон на изкуствата

Заключителното събитие е празник за почитателите на симфоничната музика

 

"Салон на изкуствата 2016" ще бъде закрит от симфоничен концерт в изпълнение на виртуозните пианисти Пламена Мангова и Станислав Юденич. Грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца. Редом с тях ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев.
Юденич и Мангова ще бъдат за първи път заедно на най-голямата концертна сцена в България - Зала 1 в НДК, а редом с тях, ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев.
За финал на събитието ще прозвучи едно от най-популярните произведения в класическата музика - “Болеро” на Равел. В програмата са включени още: Пьотр Илич Чайковски - Фантазия - увертюра „Ромео и Жулиета“, Франсис Пуленк - Концерт за две пиана и оркестър в ре минор и Оторино Респиги - Симфонична поема, „Римски пинии“.

За изпълнителите:

Станислав Юденич е изградил репутация в цял свят като пианист с ярка индивидуалност и виртуозност. Носител е на редица награди и отличия. Роден през 1971 г. в Ташкент, Узбекистан, той е бивш студент на Дмитрий Башкиров. лауреат на множество международни музикални конкурси, сред които най-големият му успех е спечелването на Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайнбърн през 2001 г. Той е професор по пиано и артистичен директор на Международния център за музика в Park University. Преподава също в Международната клавирна академия на езерото Комо, където е и директор на Лятното училище за пианисти.
Родена през 1980 г., българската пианистка Пламена Мангова печели втора награда на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г. Прави забележителна международна кариера от Европа до Токио и Южна Корея, в залите на Берлинската филхармония, Концертгебау, Гевандхаус и Филхармонията на Санкт-Петербург. Рециталът ѝ с произведения на Бетовен получава наградата на Франс Мюзик. Високо се оценяват и изпълненията ѝ с Белгийския национален оркестър, ръководен от Валтер Велер на "Бурлеска" от Рихард Щраус, както и изпълнението на Брамсовия концерт за пиано №1.
Диригентът Мартин Пантелеев е роден в София в семейство на музиканти. От 4-годишен започва да учи цигулка. След успешния му диригентски дебют през 2004 г. със Софийската филхармония е поканен за главен гост-диригент, а от сезон 2011/2012 е главен диригент на оркестъра. Работил е с повече от 30 оркестри, сред които са Берлинските симфоници, Английския камерен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Нидерландски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн и др.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)