Неделя, 12 Юли 2020
„Една от тайните на успеха е в дисциплината”

„Една от тайните на успеха е в дисциплината”

Вчера акад. Христо Недялков, основателят на Детския радиохор можеше да празнува 85-годишнина

Роден на 1.09.1932 г. в Дряново, през 1956 г. завършва Българската държавна консерватория, със специалности „Хорово дирижиране“ при проф. Георги Димитров и „Композиция“ при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и до кончината си е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света, в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Считан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е и на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика.

През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет.

 

Освен като диригент, Недялков има приноси и като композитор – автор е на над 400 песни („Майски балони“, „Зимна песничка“, „Априлски дъждец“, „Шила девойка знаме“, „Детска асамблея“ и др.) за детски и женски хорове, а капела или с акомпанимент на пиано, както и музика за детски телевизионни и радио-постановки. Песните му са включени в български, немски и японски учебници по музика; записани от „Балкантон“ и звукозаписни компании в Германия, Япония, Русия и Финландия.

Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин – лауреат на висшия японски орден за чужденци Орден на святото съкровище „Златни лъчи“ с розетка. През 1996 г. му е присъдена титла Доктор хонорис кауза на университета ТОКАЙ, Япония. Унгарското правителство го награждава и с медала на името на Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата „Културен посланик на Европа“. От юли 2004 г. е академик(действителен член) на БАН.

През 2012 г. акад. Недялков е удостоен с Голямата награда „Сирак Скитник“ за цялостен принос в развитието на радиото. Приемайки наградата Маестро Недялков казва: „Моята дейност се простира върху 80 години от моя живот. 55 от тях съм отдал на Радиото или от името на БНР. В началото започнах като музикален оформител в Радиотеатъра със заплата от 62 лева. След като спечелих награда на Първия републикански фестивал по хорово пеене, през 1959 г. получих покана за работа в медията. Имам много награди през живота си, но за днешната съм мечтал през последните 10 години. Три отличия ще ме топлят до края на моите дни – почетното гражданство на Дряново, званието „Доктор хонорис кауза“ на Музикалната академия и днешната радионаграда“.

AFISH.BG


Видео