Събота, 11 Юли 2020
Елвис умря – да живее Елвис!

Елвис умря – да живее Елвис!

40 години от мистериозната смърт на Краля на рока

Смъртта му сама по себе си не е мистериозна, но бива превърната в такава. И до днес съществуват хора, които вярват, че Кралят е жив, че просто е инсценирал смъртта си, че живее някъде в Хавай или Бог знае къде, виждали са го дори, стотици се обичат като него, опитват се да пеят като него, да живеят живота му. Така е с легендите.Да се върнем с бегли щрихи към доказания му жизнен път.

 

Елвис Пресли е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на бившия американски президент от 70-те Джими Картър.
На 12 години Елвис получава първата си китара като подарък за рождения ден. Тя струва 13 долара.
Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.

До около 20-тата си година Елвис е с руса коса.

През 1954 г., докато записва дебютните си песни в студио “Сън”, Елвис се явява на прослушване за квартета “Songfellows”, но не го одобряват.
На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.

През 1960 г., след отбиването на военната си служба, Елвис тежи 76 килограма. В деня на смъртта му теглото му е 120 килограма. Впрочем Елвис е изключително лаком дори преди да натрупа килограми в последните години от живота си. В началото на кариерата си той заявява в интервю за списание “Country Song Roundup”, че може без проблем на едно ядене да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка.

С президента Никсън, който го удостоява със значка "Специален агент"

Елвис е участвал в 31 игрални и в 2 документални филма. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар.
Докато снима филма “Viva Las Vegas” през 1964 г., Елвис започва връзка с екранната си партньорка – актрисата и певица Анн-Маргрет. По настояване на мениджъра си Том Паркър певецът скоро прекратява отношенията си с нея, но след всеки неин концерт в Лас Вегас й изпраща цветя, аранжирани във формата на китара.

По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него. За сметка на това е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в историята.

Екипът на Елвис е бил известен като “Мафията от Мемфис”. Всички негови членове са носели пръстени от злато и диаманти, подарени им от певеца. Върху тях е имало гравирана мълния и буквите TCB (съкращение от израза “Take Care of Business”, което в превод означава “Грижи се за бизнеса”).

Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско.

Гробът на Елвис, винаги отрупан с цветя от почитатели

40 години след 16 август 1977 г. легендата продължава.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)