Сряда, 15 Юли 2020
„За мен музиката е всичко - въздух, хляб, вода…“

„За мен музиката е всичко - въздух, хляб, вода…“

Голямата Есма Реджепова за пръв път празнува рожден ден сред небесните волни пътища

 

Родена е на 8 август 1943 г. в в скопското село Шуто Оризари, тогава в границите на Царство България, днес квартал на Скопие, Република Македония. Има мюсюбмански, еврейски и цигански корени и вероятно в тази амалгама се крие успеха й. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир, заради хуманитарната си дейност.

Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия. Изнесла е повече от 8000 концерта в повече от 30 страни.

През 2006 г. чества 50-годишнина на кариерата си. През 2013 г. е удостоена с почетно държавно отличие на Република Македония.

Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни.

Автор е настотици песни, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.

Тъй като не може да стане биологична майка, Есма, е осиновила заедно с последния си съпруг, Стево Теодосиевски, 49 момчета, на които осигурява всички родителски грижи и обучение, както и старт за достоен живот.

Есма Реджепова е добре позната у нас - На 4 ноември 2006 г. „Кралицата на циганите”, както я наричат в Република Македония, гостува в София за премиерата на филма „Когато пътят засвири: приказки за цигански керван“, а на 10 ноември 2009 г. изнесе грандиозен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК.

Тръгва по небесните пътеки на 10 декември 2016 г.

AFISH.BG


Видео

https://youtu.be/9TORqvxHGlw