Неделя, 01 Август 2021
Котката на Шрьодингер се казва Пол Маккартни

Котката на Шрьодингер се казва Пол Маккартни

Половин век след слуховете за мнимата му смърт великият бийтълс празнува днес 75-годишния си юбилей

Сър Джеймс-Пол Маккартни придобива международна слава като един от членовете на популярната рок-формация „Бийтълс”. Някои го смятат за водеща личност в състава. Той е текстописец и основен композитор в групата, заедно с Джон Ленън, въпреки че за някои песни Маккартни има пълна заслуга, например „Вчера” (Yesterday). Тандемът между двамата ражда над 50 хита. След разпадането на „Бийтълс” Маккартни продължава музикалното си развитие с успешна солова кариера и като водач на бандата „Уингс”. Записан е в книгата на рекордите на Гинес като най–успелия композитор в историята на популярната музика.

Нормално е за най-известните личности да се раждат и разпространяват невероятни и конспиративни слухове. За смъртта на Пол те тръгват още с разпадането на „Бийтълс”. Бил загинал в катастрофа през 1966 г., но заради продажбите и славата, бил подменен с двойник, който му прилича повече и от брат близнак, на всичкото отгоре се оказва по-добър музикант от самия Пол, та и чак може да свири като него на китара и с лявата, и с дясната ръка.

 

Намират се изследователи, които намират скрити послания в песните на ливърпулската четворка, като пускането наобратно на една от тях се чува „Пусни ме, мъртвецо”, а в друга в прав текст се пее „Пол е в небето”. Да не говорим за обложката на прочутия албум „Аби роуд”, където знаците могат да бъдат намерени на всеки милиметър, стига да си си поставил за цел да ги намериш. Разнищват се емблематичните за ситуацията облекла на четиримата – Джон Ленън е в бяло като един небесен месия, Ринго е в траурното черно, Джордж набодобява облеклото на гробищните работници с дънковия си костюм, а самият Маккартни не крачи в синхрон с останалите трима, обречен е в широки размъкнати дрехи, бос е и държи цигара в дясната ръка, при положение, че е левичар в битието си. Появяват се и други „знаци” като ъгълът, сключен между полицейската кола и фолксвагена се тълкува за острие на стрела, забита в главата на Пол, тримата работници от студиото са в бяло и са контрапункт на самотния мъж, обечен в черно на отсрещния тротоар, а задната корица на албума, при завъртане на 45 градуса разкрива скелета на смъртта. Всъщност фотографът Маккмилън прави 6 кадъра и твърди, че за корицата е избран точно този единствено заради перфектно оформеният знак за победа „V” в крачката на групата. Но кой ти слуша фотографите. Те просто щракат, за да уловят мига.

 

Оригиналната снимка за корицата на "Аби Роуд", в която периодично се търсят доказателства за недоказуемото

После идват анализаторите. Миналата година обиколи света едно напълно измислено интервю на Ринго Стар, който, вече стар, признава за голямата тайна. Това отново разбуни духовете около създадената мистерия, на която вярват всички, убедени, че Елвис е жив и стъпването на Нийл Армстронг на Луната е заснето в холивудско студио. И в още стотици слухове и знаци, между които има и българска следа – убийствената банкнота от 20 лева, на която символите вещаят незавидното положение на страната ни.

Вероятно самият Маккартни се забавлява с мистериозните си метаморфози, но никога не е правил изявление по този повод. Работата му е друга – да твори, да се ангажира с обществена дейност за защита на животните и вегетарианците, да пее, да пее, да пее. Ние имаме една народна мъдрост, гласяща, че когото погребат приживе, живее много дълго.

Честит рожден ден, сър Пол Маккартни! Жив сте и здрав да сте!

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)