Понеделник, 10 Август 2020
„Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш”

„Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш”

100 години от рождението на Дийн Мартин

Роден е в семейство на италианци в малко градче в щата Охайо с името Дино Пол Крочети на 7 юни 1917 г. Докато тръгнал на училище не е знаел въобще английски и търпял подигравки до късна възраст, че говори лошо. Като младеж работил всичко – келнер, крупие, работник в завод за стомана, професионален боксьор. Започнал да пее с местни състави по заведения и се кръстил Дино Мартини, по аналогия с известния тогава тенор на Метрополитън опера Нино Мартини. Освен това бил любител на мартинито. Името му с лека трансформация станало Дийн Мартин.

През 50-те, 60-те и 70-те години е вече в апогея на славата си на певец, комик и филмов актьор, и дори след като вълната на рокендрола помита всичко традиционно, се задържа на повърхността с хитовите си балади. Има невероятно харизматично излъчване и чувствен глас, които довеждат публиката до обожание.
Критиците пишат, че Елвис Пресли е бил повлиян от Дийн Мартин и е изпял своя хит “Love Me Tender” в неговия стил. Мартин пък има влияние от кънтримузиката и прави няколко хита в този стил (например Welcome To My World и Gentle On My Mind), които после са изпълнявани от най-големите в този бранш.

С Франк Синатра

В кариерата си е записал 600 песни и 100 албума, без да може да чете ноти, както приятеля си Франк Синатра. Неговите са хитовете “That’s Amore”, “Everybody Loves Somebody”, “Mambo Italiano”, “Sway”,”Memories Are Made of This”, “Volare”, след него изпълнявани от различни певци и състави. Неговата “Ain’t That a Kick in the Head?” получава неочаквано възраждане чрез филма “Бандата на Оушън” чак след смъртта му.

С Джери Люис

В Щатите той е толкова прочут, колкото и Франк Синатра, не само защото ги свързва дългогодишно приятелство. И за двамата се смята, че са прототип на певеца и актьор, който се появява като персонаж в първата част на сагата “Кръстникът” - приятел на фамилията Корлеоне.

С дъщеря си Даяна Мартин

Той има три звезди на алеята на славата в Холивуд, както и отпечатък на краката пред китайския театър. Дийн Мартин има три брака и четири деца от първия и три от втория. Умира от рак на белите дробове навръх Коледа през 1995 г. Казват, че по светли празници Господ прибира при себе си най-добрите.

AFISH.BG