Вторник, 11 Август 2020
„Пътят към сърцето на мъжа е само през сърцето му”

„Пътят към сърцето на мъжа е само през сърцето му”

И на 94 години Шарл Азнавур продължава да пее и да обича

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Докато е още в ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра.

Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ.

С Едит Пиаф

Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта, не защото това е най-общочовешката тема, а защото през целия си живот е подвластен на това чувство във всичките му измерения.

В личния си живот не е толкова щастлив, въпреки че два пъти минава под венчило. През 1971 г. сключва трети брак с шведката Улла Тюсел, бивша манекенка. Той живее и досега с нея и с трите си деца на брега на Женевското езеро.

 С Лайза Минели

Това не му пречи през 1973 г. да започне роман с голямата американска певица и актриса Лайза Минели. По това време тя преживява тежка интимна криза и се опитва да намери спасение в опиатите, но не й се отдава. Разликата в годините между Азнавур и Минели е 22, актрисата е лудо влюбена в него и мечтае за по-голяма близост. По това време арменецът е в творческа депресия и чувствата на младата жена го освежават. Двамата поддържат връзка до 1993 г. В своите спомени Азнавур отбелязва края на връзката си с Лайза: По характер тя много приличаше на Едит. „ Вечната любов за мене това са двата светли образа, които отдавна и завинаги са останали в моето сърце: Едит Пиаф и Лайза Минели. Благодарение на Едит аз станах французин, имахме много общо, дори и нашето минало, за което си спомняме с тъга. Също така обичах Лайза Минели, но нямахме шанс: от такава любов се раждат само песни – например „Вечна любов” – споделя той.

Със съпругата си Улла

Шарл Азнавур е автор на над 1000 песни и мюзикъли, играл е в 70 филма. Пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.

С Джордж Клуни в Армения на възпоминанието за жертвите на геноцида

Той не обикновен популярен изпълнител, а истински маестро и се превръща в легенда. Публиката на Франция, Канада, Америка, Белгия, Япония, Австралия, почитателите му от цял свят го посрещат на крака. В Армения го наричат "Любимия брат Шарл".

На български е преведена автобиографичната му книга „Азнавур за Азнавур”, а песните на „ангела с дрезгав глас”, както го нарича Пиаф, вълнуват до сълзи, защото не са измислени, а преминали през сърцето му. Така, както завладява единствено любовта.

AFISH.BG


Видео