Сряда, 28 Октомври 2020
Оригинален и революционен балет в София

Оригинален и революционен балет в София

Две представления на световноизвестната хореографка Мари Шуинар

 



На 31 май от 20,00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата ще можем да се насладим на работите на един от най-смелите и оригинални хореографи в света.

Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“. През годините тя развива своя характерна танцова техника и днес е сред най-влиятелните и емблематични новатори на международната танцова сцена.
В първите 12 години от своята кариера Мари Шуинар работи като изпълнител и хореограф. През 1990 г. основава собствена трупа, носеща нейното име.
Канадската хореографка създава повече от 50 представления, играни навсякъде по света и превърнали се в знакови за съвременния танц от последните 30 години.
Мари Шуинар е носител на многобройни отличия, сред които са Ордена на Канада през 2007 г., американската награда „Беси”, титлата Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 2009) и много други. През юни 2016 г. тя ще получи Наградата на генерал-губернатора на Канада за цялостно творчество – най-високото национално признание, което се отдава в областта на сценичните изкуства. Мари Шуинар се изявява и като писател, сценограф и светлинен дизайнер, като фотограф и кино режисьор. Представления на Мари Шуинарса населени с архаични и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения. Това е съвсем валидно и за танцовия спектакъл в две части, представящ собствените й интерпретации на революционните балети „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“.
Гостуването на Мари Шуинар в България е част от голямото турне на трупата, чиято следваща дестинация е фестивалът в Авиньон.

Почитателите на танца ще видят:


Следобедът на един фавн“ - солов танц.

Хореография и артистичен директор Мари Шуинар, музика - „Следобедът на един фавн“, Клод Дебюси (1894).

Изпълнители: Карол Прийор, Меган Уолбаум. Осветление Ален Лорти, костюми Луи Монпти и Мари Шуинар, грим Жак Ли Пелетие. За спектакъла Шуинар е работила по запазените фотографии от представленията на Вацлав Нижински.

"Пролетно тайнство" - едноактен балет
Концепция, хореография и артистичен директор Мари Шуинар. Осветление Мари Шуинар, костюми Лиз Вандал, грим Жак Ли Пелетие.
Музика „Signatures sonores“ от Робер Расин, 1992
„Пролетно тайнство“ от Игор Стравински, 1913.

Аранжимент на Boosey&Hawkes, Inc.

Изпълнители: Себастиен Косет-Мас, ПейджКъли, Валерия Галучио, Леон Купфершмид, Луси М. Мей, Скот МакКейб, Мариуш Островски, Саша Уелет-Дегир, Карол Прийор, Меган Уолбаум.

За разлика от повечето версии на „Пролетно тайнство“, Мари Шуинар композира сценичното движение около множество солови изпълнения в опит да пробуди чрез силни и чисти движения мистерията във всеки един от танцьорите. Представлението е изцяло по нейна интерпретация.

В моето „Пролетно тайнство“ не разказвам история“, няма развитие, причина и следствие. Има само синхрон. Като че ли се връщам в момента веднага след появата на живота. Представлението е разкриване на този момент. Имам чувството, че преди него е имало изключителна експлозия на светлина, някакво рязко просветване“ - казва тя.

Представленията ще гостуват и на 24 МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2016 - 3 юни, 20:30 ч., в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ на Основна сцена.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)