Неделя, 09 Август 2020
Старите сини очи

Старите сини очи

 

Фактите и легендите в живота на Франк Синатра

 

Франсис Албърт Синатра е роден през декември 1915г. в Хобокан. Той е единствен син на италиански емигранти. Баща му, известен под псевдонима Марти О`Брайън, бил пожарникар и звезда на местните боксови мачове. За сметка на това, майка му била активистка на Демократичната партия.

Франсис не се отличавал като дете, в 7 клас напуснал училище и никога повече не се занимавал с учене. Бил мършав, развивал се по- бавно от връстниците си и тогава го наричали просто „Италианчето“. Не след дълго името на Франк Синатра добива широка популярност като “Франси бой”, свойският тон на което подсказва превръщането на артиста в първообраз на новия модел звезда. В самото начало само един човек забелязва пълния му потенциал: „Никой още не беше чувал за него, не беше записал нито една песен, изглеждаше като мокър плъх, но твърдеше, че е най-великият“, спомня си Хари Джеймс. Оказва се прав – след 1935-а следват десетилетия на концерти, сингли, албуми и радиоучастия, сред които са някои от на-добрите музикални постижения на ХХ век. Получава и ново прозвище – „Председателят на съвета“, което показва, че той вече владее публиката, кариерата и живота си. Има 60 роли в киното, а бляскавият му стил е емблема на Холивуд през 50-те и 60-те.

През 1938 бил арестуван за връзка с омъжена жена. През 1939-а сключва първия от общо четири официални брака – с Нанси Барбато, от която има три деца. Свързват го едва ли не с всички красиви жени на съвремието му, но освен с Нанси, сключва бракове с Ава Гарднър, Мия Фароу и Барбара Маркс. Сред многобройните предимно кратки връзки и завоевания, които му се приписват, има и доста известни имена от света на шоубизнеса: Марлене Дитрих, Джуди Гарланд, Лана Търнар, Лорен Бакол, Мерилин Монро...

Известно е, че Синатра е в близки отношения с няколко от американските президенти, независимо от партийната им принадлежност. Говори се и, че е имал сериозни контакти с мафията, но нищо от твърденията за връзки с престъпния свят не е доказано по безспорен начин.

Франк Синатра умира на днешният ден, 14 май, 1998г., в Лос Анджелис. От всички прозвища, които е получавал, най-дълго носи прозвището „Гласът“. Остава в историята на музиката с богатия си на емоции живот, топлия тембър, вечната музика и безупречния стил. 

 

Ето какво казва за себе си човекa, известен приживе като Гласът:

 

„Когато пея, песента прониква в душата на всеки слушател. Мисля, че това се случва, защото тя е и в моята душа.“

„Не търся тайната на живота… Аз просто преминавам от ден на ден, вземайки каквото дойде.“

„Аз съм такъв, какъвто съм. И не си задавам въпроси. Ако започнете да се чудите какво да промените в себе си – значи, сте нещастни. Аз не искам да променям нищо, доволен съм от това, което съм.“

„Ако пресата съобщава за световните проблеми така, както съобщава за мен, значи имаме сериозни проблеми.“

„Най- доброто отмъщение е огромният успех.“

 „Костюм, шапка, добра работа и самотно пиянство вечер – това украсява мъжа.“

„Може да живеете до сто години, но последният глас, който чуете, може да бъде моят.“

„Бих искал да бъда запомнен като човек, който е живял прекрасен живот, човек, който е имал добри приятели и чудесно семейство – и всъщност не мисля, че бих могъл да искам нещо повече от това.”

„Накривѝ шапката си – ъглите са въпрос на отношение.”

 

 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)